Médiapiac
2021-05-02

Mandiner: Az egész életemre hatással volt – Ákos mesél filmes kedvenceiről

Gimnazista koromban láttam először, teljesen felkavart – mondja Kovács Ákos a mandiner.hu-n, Huszárik Zoltán Szindbádjáról. A zenész azt is elárulja, hogy melyik film nyomán választott forgatási helyszínt videoklipjéhez, és hogy Bereményi Hídemberét minden évben megnézi családjával.

Nagyon nehéz csupán három kedvencet megnevezni, de az nem kérdés, hogy melyik számomra a legfontosabb film: a Huszárik-féle Szindbád. Túlzás nélkül mondhatom, hogy az egész életemre hatással volt. Gimnazista koromban láttam először, teljesen felkavart. Hogy ez az elégikus látomás hogyan találhatott szíven egy 15 éves gyereket, azt ma sem értem. Többször láttam, mint ahány éves vagyok, de Latinovits és Dajka Margit fantasztikus játéka minden alkalommal lenyűgöz, a hangok és képek szinte hipnotikus hatást keltenek. A korszak alkotásai – például a Szerelem vagy a Macskajáték is – költői filmnyelven beszélnek. Hogy ezeket az érzékeny filmeket hogyan tudták az adott időszak korlátos műszaki és anyagi lehetőségei mellett ilyen színvonalon megvalósítani, számomra rejtély.

Egészen más zsánerű film a másik nagy kedvencem, Monory Mész András rendezése, a Meteo. Egyedülálló a magyar filmtörténetben ez a kétségtelen Szárnyas fejvadász-hatást mutató, kelet-európai disztópia. Rajongásom odáig ment, hogy a forgatás helyszíneit felkutattam, például az 1984 klipjében ugyanaz a gyárépület szerepel, mint a filmben. Bereményi Géza forgatókönyvének három főszereplője a Test, az Ész és a Lélek allegóriájaként sodródik a káoszban. Olyan jó rádöbbenni, hogy milyen fantasztikus színészeink vannak! Eperjes Károly játssza Berliozt, a dörzsölt vagányt, pazar, ahogy kitombolja magát. Esztergályos Cecília egy kisebb szerepben is grandiózus komika, Balkay Géza elképesztő a vásárcsarnoki jelenetben.

Hogy mi a harmadik: ITT olvasható.

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Galgóczi Ágnes: a harmadik hullám leszállóágában is fontos az oltások folytatása

Háromnegyedével többen bicikliztek tavaly a Balatonnál és a Tisza-tónál

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek