Külföld
2024-02-18

Tovább folynak a harcok a Gázai övezetben

A hétvégén is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben az izraeli hadsereg (IDF) és az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet között.

Az IDF vasárnap reggeli jelentése szerint az izraeli katonák a Gázai övezet déli részén, Hán-Juniszban található Nasszer kórházban és környékén voltak bevetésen. Emellett folytatták a légi és szárazföldi hadműveleteket az övezet teljes hosszában, terrorista infrastruktúrát, épületeket támadtak, fegyverek után kutattak, és megöltek számos iszlamista fegyverest.  
 

   A Ciszjordánia északi részén fekvő Turmusz Ajában élők beszámolói szerint éjszaka izraeli telepesek járműveket gyújtottak fel és arabellenes gyűlöletkeltő graffitiket festettek településükön épületek falára.  

    Fegyvercsempészet gyanújával letartóztattak egy kelet-jeruzsálemit, akinek a járművében egy vállról indítható rakétát, kilenc gránátot és több mint ezer töltényt találtak, amelyeket a rendőrség gyanúja szerint terrortevékenységre szánt. A huszonnégy éves férfit Izrael északi részén, Karmiel város közelében fogták el, és vitték kihallgatásra.  
    A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet fogságában élő túszok kiszabadításáért küzdők vörösre festették vasárnap reggel a miniszterelnöki rezidencia közelében lévő szökőkút vizét, és egy táblát helyeztek el mellette, miszerint "elég vér ömlött, alku került az asztalra."

    "Tele vagyunk aggodalommal és haraggal amiatt, hogy a miniszterelnök meghiúsítja az elraboltak visszaszerzésének szórványos esélyeit. Minden olyan nap, amelyen nem születik megállapodás, csökkenti élve hazajutásuk esélyét. Bátor és életet igenlő vezetést követelünk, azonnali alkukötést. Követeljük, hogy a miniszterelnöknek ne legyen fontosabb Bengvír és koalíciójának egyben maradása az életek megmentésénél, és az elraboltak visszajuttatásánál" - írták közleményükben az akció végrehajtói.
    Szombat este a tel-avivi Kaplan utcában tüntetők ezrei demonstráltak a kormány ellen, és követeltek előrehozott parlamenti választásokat Izraelben. A tiltakozók utakat zártak el, s a rendőrség többeket ezért pénzbírsággal sújtott. Benjamin Netanjahu miniszterelnök cezareai háza mellett, valamint Jeruzsálemben, Haifában és Beér-Sevában is tüntetéseket tartottak hasonló jelszavakkal.
 

Szarvasagancs

Megújult a 203 as pályaszámú villamosmozdony

MTI

Szerző
Hasonló cikkek