Külföld
2023-08-18

Nigeri válság

Charles Michel: súlyos következményekkel fog járni, ha a nigeri elnök egészségi állapota romlik fogvatartása alatt

harles Michel, az Európai tanács elnöke Bola Tinubu nigériai elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetésében felhívta a figyelmet, hogy "súlyos következményekkel fog járni", ha a puccsisták által fogvatartott Mohamed Bazoum nigeri elnök egészségügyi állapota romlana fogsága során.

    "Az EU nem fogja elismerni a nigériai puccs eredményeként létrejött hatóságokat. Bazoum elnököt demokratikusan választották meg, továbbra is ő Niger törvényes államfője. Fogvatartásának körülményei egyre rosszabbak. Egészségi állapotának bármilyen további romlása súlyos következményekkel jár" - tájékoztatott Charles Michel telefonbeszélgetéséről az Európai Tanács egyik szóvivője.
    Bazoum elnököt és családját július 26-án mozdították el elnöki gárda vezetésével, azóta házi őrizetben van. A vér nélküli államcsínnyel katonai vezetők egy csoportja szerezte meg a hatalmat Abdourahamane Tiani, az elitalakulat volt főparancsnokának vezetésével. A puccsisták hatályon kívül helyzeték az alkotmányt, és feloszlatták az alkotmányos intézményeket is, majd bejelentették, hogy hazaárulás vádjával állítanák bíróság elé Bazoum elnököt.
   

 A juntát vezető tábornokok arra hivatkoztak, hogy a romló biztonsági helyzet és a rossz kormányzás miatt vetettek véget az addig ismert rendszernek; hozzátéve, hogy az őrizetbe vett Bazoum elnöknek nem esik bántódása, de óva intettek az esetleges külföldi katonai beavatkozástól.
    A nyugati országok és a nemzetközi szervezetek - az ENSZ, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) - az őrizetbe vett elnök szabadon engedését követelik, és a politikai életbe való visszatérése mellett emeltek szót. Az ECOWAS ugyanakkor a katonai intervenció lehetőségét sem zárta ki, ha a junta nem állítja vissza a törvényes rendet.

Sziklacsúcsra fel! – 25 éve jelent meg a Korn Follow the Leader lemeze

MTI

Szerző
Hasonló cikkek