Külföld
2023-07-15

Olaszországban a legmagasabb fokozatú riasztás lépett életbe

Olaszország csaknem egész területét elérte az újabb rendkívüli hőhullám szombaton, amelynek a meteorológusok az antik görög mitológia alvilági révészéről a Kharón nevet adták.

  Tizenöt városban és térségeiben rendelték el a vörös színű, legmagasabb fokozatú hőségriasztást: a szardíniai Cagliariban, a szicíliai Messinában és Cataniában, a pugliai Bariban, a molisei Campobassóban, Rómában és a környékbeli Viterbóban, Latinában, Frosinonéban, Rietiben és Civitavecchiában, Firenzében és Bolognában, Perugiában és az adriai Pescarában.  
    Vasárnaptól a szicíliai Palermo is csatlakozik.
    Az idei nyár újabb hőhulláma Afrikából hozza a forró levegőt. Az előrejelzések szerint a július közepén megszokott hőmérsékleti átlagnál 12 Celsius-fokkal is magasabbat mérhetnek.

    A hőhullám egész jövő héten eltart, és hirtelen érkező, trópusi eső kísérheti.
    A közép-olaszországi Toszkána és Lazio tartományban 41 és 43 fok közötti hőmérsékletet várnak.
    A fővárosban kedden tetőzik a hőség 43 fokkal, de előtte és utána sem fog a hőmérő higanyszála 38 fok alá süllyedni. Rómában az eddigi melegrekordot tavaly júliusban mérték 40,7 fokkal, a korábbi csúcs 40,5 fok volt, 2007-ben rögzítették.
    A legnagyobb forróság Szardínia és Szicília szigetén lesz 48 fok körüli hőmérséklettel. Szardínián a rekordot, 48,8 Celsius-fokot 2021 augusztusában mérték.
 

Az olaszországi légiforgalmi sztrájk miatt közel ezer járatot törölnek

DE-hallgatók a 31. Universiadén

MTI

Szerző
Hasonló cikkek