Külföld
2022-11-03

A guruló erdő

2022 nyarán az írországi Limerick városában egy mobil erdő jelent meg. A közel 70 fából álló installációt egy helyi bútorgyártó cég készítette a városnak, több prototípus kipróbálása után.

 A projekt szíve a fenntarthatóság. A mobil erdő gurítható konténeres fákból áll. A konténerek zárható kereket kaptak, így nem mozdulnak el. Minden fa konténere 4 férőhelyes padot kapott, amihez a fa biztosítja az árnyékot.A fákat szinte végtelen alakzatban, a város több pontján helyezik el, így tisztítják a városi levegőt és növelik a zöld felületeket is, miközben találkozási helyként is szolgálnak. A felhasználásuk is sokrétegű például utakat zárnak le velük vagy tereknek adnak új funkciót egy-egy rendezvény alkalmából.

A mobil erdő azt a célt is szolgálja, hogy a városban lakókat összehozza és bemutassa, milyen lesz a jövő zöld belvárosa. Írországban őshonos fákat választottak a projektre, akad köztük nyír, fűz, kőris és még cseresznye is.

A ládák, amikben a fák vannak újrahasználhatóak, hiszen amikor a fa kinövi a konténert, a város egyik pontján kiültetik, majd minden évben új fát ültetnek a konténerbe. A mobil erdő elérhető olyan közösségeknek is, akik valamilyen eseményt szerveznek a városban. A tervek szerint 20 évig biztosan használatban lesz a mobil erdő.

Németh Lili 

Ön is elnevezheti a Zoo Debrecen bohókás álarcos kisbárányát

Erős Antónia

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek