Külföld
2021-05-06

Romániában először haladta meg a százezret az egy nap alatt beadott oltások száma

Romániában csütörtökön első ízben haladta meg a százezret a koronavírus ellen 24 óra alatt beadott oltások száma, mutatott rá csütörtökön közösségi oldalán Florin Citu miniszterelnök.

"Megígértük, teljesítettük. Hajrá Románia, fog ez menni!", buzdította polgártársait az oltás beadatására Facebook-bejegyzésében a román kormányfő.

Florin Citu csütörtökön Klaus Iohannis államfővel együtt Konstancán népszerűsítette az oltási kampányt, ahol mindketten azt hangsúlyozták: az emberek akkor térhetnek vissza normális életükhöz, ha mindenki beoltatja magát.

A kormányfő elutasította azt a felvetést, hogy Románia is anyagi juttatásokkal bátorítsa az oltás beadatására az ingadozókat. Úgy vélekedett: nem lehet jobb ösztönzés, mint az a tudat, hogy aki beoltatja magát, az visszatérhet a megszokott életéhez, kimehet maszk nélkül a tengerpartra, beülhet egy vendéglőbe, koncertekre járhat, és nem kell írásos nyilatkozattal igazolnia, hogy milyen jogon hagyta el éjszaka a lakóhelyét.

 Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) csütötöki jelentése szerint a húszmilliós Romániában eddig 3 millió 491 ezer ember, vagyis a beoltható (16,1 milliós) 16 év feletti lakosság 21,7 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az ország 2 millió 198 ezer lakosa (13,7 százalék) a második dózist is megkapta.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem

Nehéz csoportban a magyar válogatott

MTI

Szerző
Hasonló cikkek