Külföld
2021-03-24

Belgiumban ismét szigorításokat vezetnek be

Belgiumban ismét szigorítják a járvány miatti korlátozásokat a koronavírusos új fertőzöttek számának mintegy 40 százalékos megnövekedése miatt.

A ma bejelentett döntés értelmében péntektől legalább négyhetes lezárást vezetnek be több ágazatban: a kozmetikai és fodrászszalonokat ismét bezárják, a nem alapvető árucikkeket kínáló üzletek csak előzetes egyeztetés alapján fogadhatnak majd vevőket, és egy főnél nem tartózkodhat egyszerre több ember a boltban, azonban a házhozszállítás továbbra is választható lehetőség marad. Az emberek az eddigi tíz helyett immáron csak négyfős csoportokban gyülekezhetnek szabadtéren is. Az ifjúsági táborok és a fakultatív foglakozások megtartása csak a húsvéti szünet alatt lesz lehetséges, nem több mint 10 fő részvételével.

Hétfőtől egészen április 2-ig az óvodákon kívül mindenfajta oktatási intézmény bezár. A belga kormány célja azonban az, hogy április 19-től az iskolákban visszaálljon a normális tanrend. A rendelkezések szerint a távmunka továbbra is kötelező érvényű lesz, és szigorúbb büntetések vonatkoznak majd azokra a munkahelyekre, ahol nem tartják be ezt a szabályt.  Továbbá a nem alapvető okok miatti külföldi utazások tilalma szintén érvényben marad.

Az elmúlt tíz napban Belgiumban mintegy 40 százalékkal megnőtt az új fertőzöttek aránya, napi átlagban mintegy 4200 esetet regisztráltak az egészségügyi hatóságok. A kórházi felvételek száma 23 százalékkal növekedett. A helyi média szerint a belga kormányt komolyan aggasztja az intenzív ápolási osztályok túlterheltsége, mivel az intenzív kezelést igénylő páciensek száma pár hét alatt megduplázódott, 300-ról mintegy 600-ra nőtt. A járvány következtében elhunytak száma viszonylag enyhén, 3 százalékkal emelkedett. A koronavírus elleni vakcina első adagját a 11,5 millió fős ország felnőtt lakosságának 11,5 százaléka kapta meg, míg 4,2 százalékot oltottak már be a második adaggal is.
 

Megsérült Zsóri Dániel

18 év alattiakat oltanak San Marinoban

MTI

Szerző
Hasonló cikkek