Hello Lányok!
2021-02-03

„Szólj, ha befejezted!”

A PMS tünetei a menstruáció előtti egy hétben kezdődnek. Gyakori a mell feszülés, fejfájás, folyamatos vagy hirtelen jelentkező farkaséhség (persze még véletlenül sem nyers zöldségekre, hanem édességekre…), pattanások, zsíros, fakó haj, hőhullámok és persze, a konstans idegbaj.

Rövid hiszti elemzés.
Premestruációs szindróma a gyakorlatban

Ilyenkor minden idegesítő. Semmi nem jó. A férfiaknak sem egyszerű időszak ez, hiszen ilyenkor, csak állnak egy helyben, és többnyire azt sem tudják, mihez kezdjenek velünk. Gyakran legyintünk egy-egy kifakadásra, hogy „Ez csak hiszti…”. De ez a kifejezés meglehetősen árnyalt. Sok mindent jelenthet. A fő kérdés ilyenkor az, hogy a hiszti megalapozott, vagy teljesen alaptalan?

Bármelyik nő tudna mesélni arról, hogy egy úgynevezett hisztinek, milyen fázisai vannak. Ha szeretnénk orvosolni a dolgot, annak érdekében, hogy ne tegyünk se lelki, se fizikai se anyagi kárt a környezetünkben, érdemes megfigyelni önmagunkat és a szituációkat. Szerintem ott lehet kettéválasztani a hisztit és a jogos felháborodást, hogy az indikátor milyen alapokon nyugszik.

A hisztire figyelmeztető jel lehet, ha már eleve úgy kelünk fel, hogy ingerültek és elégedetlenek vagyunk olyan dolgokkal, amelyeket máskor „normálisan” reagálunk le. Ha már azt vizualizáljuk, hogy a boldogságunk egy tömeggyilkosság függvénye (persze képletesen), már gyanakodhatunk. Először csak sóhajtozunk. Aztán elkezdünk fortyogni és szitkozódni. Egyre cifrábban, egészen addig, amíg már elfogy a szókészletünk. Szerencsére a magyar nyelv elég gazdag ahhoz, hogy kitoljuk ezt a fázist, akár órákra is. De amint kimerült fantáziánk, az indulataink csak gyűlnek és kénytelenek vagyunk valamin vagy valakin levezetni a feszültséget. Ez már kellemetlenné válhat. Meggondolatlanul vághatunk a másik fejéhez (verbálisan, vagy tettlegesen) olyanokat, amelyekkel megbántjuk az illetőt. Emiatt bűntudatunk lesz. Ilyenkor utálunk bocsánatot kérni, de nem azért, mert nehezünkre esik, hanem mert szeretnénk érvekkel alátámasztani a viselkedésünket, és nem csupán annyival elintézni a dolgot, hogy „hisztizünk”, mert éppen ez az a fogalom, ami nem engedi kibontakozni a kommunikációt. De az érveinket nem tudjuk megfogalmazni, és ekkor jön az önbecsmérlés és a sírás fázisa. Ilyenkor gonosz pszichopatának, csúnyának, semmirekellőnek és utálatosnak gondoljuk magunkat, a viselkedésünk alapján. Elásnánk magunkat a föld alá, persze miután gondolatban feltámasztottuk a meggyilkolt embertársainkat, akiket még reggel a pokolba száműztünk. Ez a pityergés 3-30 percig tart, attól függően, mennyi zsebkendőnk van kéznél. Amikor elmúlik, megkönnyebbülünk, és a tudatunk kitisztulni látszik. Amennyiben párkapcsolatban élünk, és van olyan szerencsénk, hogy a párunk jól ismer minket, és tolerálja ezeket a kirohanásokat, bocsánatot kérünk és elmagyarázzuk neki, mi volt a gond.
A válasz a „hiszti volt-e az iménti affér?” kérdésére, itt tisztázódhat, amennyiben az elmesélt indikátor bagatell, vagy visszatérő probléma, amely megoldásra szorul. Persze, a fent leírt szinopszis a PMS egyik tünetének általános leírása. A hiszti lehet fegyver is a kézben, amely nemtől és kortól függetlenül bárki sikerrel alkalmazhat olyan féllel szemben, aki manipulálható általa. A „hisztéria” jelenségét rengetegen próbálták már pontosan definiálni. A mai hiperérzékeny PC világban, talán már ez a kifejezés is sértő a nőkre nézve. De tegye a szívére az a nő a kezét, és próbálja meg szemrebbenés nélkül tagadni, hogy egyszer sem tépett volna szét mindenkit puszta kézzel egy PMS alatti random ideggörcs miatt. Vagy, mint derült égből a villámcsapás, nem bukott ki belőle a fúria minden ok nélkül. A hisztéria, létező jelenség. Több oldalról meg lehet közelíteni. A pszichológiában, „a pszichoneurózisok egyik alakja” Írja a Révai Nagylexikon. 
A modern orvostudományban azonban a hisztéria felületes diagnózis, mert ez a fajta viselkedés, személyiségi zavarokból, traumákból, és idegrendszeri megbetegedésekből, rendellenességekből is fakadhat. „Csak annyi bizonyos, hogy nőknél gyakoribb.”
„A szót elsőként Hippokratész használta, aki a betegség székhelyét az anyaméhben sejtette.” Írja a Magyar Katolikus Lexikon. Ez tehát, a jelenség kialakulása, sokszínűsége, a tájékozatlanságunkból fakadóan, inkább mételyként és betegségként van aposztrofálva, mintsem természetes jelenségként. Freud, a genitális kezelést tartotta célravezetőnek, de ez ma már elavult módszer, a fent említett tényezők miatt, miszerint, a nők frusztrációja, nem kizárólag szexuális feszültség miatt alakul ki.

Nagy kérdés mindig, hogy a PMS tüneteit megpróbáljuk-e csillapítani, vagy hagyjuk, hogy inkább kibontakozzanak?
A premenstruációs szindróma nem betegség. Ez a női lét velejárója, amit ha akarnánk, sem tudnánk kikerülni, de ez ezzel a ténnyel együtt, nem hatalmazhat fel arra, hogy ütőkártyaként használjuk, és safe place-ként ide meneküljünk a vállalhatatlan viselkedésünk következményei elöl. A megoldás sokkal egyszerűbb lehet, mint gondolnánk. Az elfojtás egészségtelen. A stressz-kezelésre számos módszer ismert. Sport, zene, agykontroll vagy meditáció, szex, hobbi, társasági élet és így tovább. Persze ez sem megy csettintésre és kétségtelen, hogy számtalan külső körülmény nehezítheti a dolgot. Ha a kamaszok felvilágosítása Magyarországon, nem volna oly kétségbeejtően hiányos, ha a női test működését nem a reklámokban mutogatott művéres tamponokkal, és hüvely-folyásokkal reprezentálnák, talán könnyebb lenne a témáról felesleges sértődés és tabuk nélkül diskurálni. Az általános tapasztalás az, hogy vagy undorítónak és ebből fakadóan tabunak, vagy elvi kérdés mentén, politikai eszmefuttatásokba ágyazzák a női egészséget. Holott, ez egyszerűen nemi sajátosság, ami az egészségügy témakörébe tartozik, amely a biológiai folyamatokon kívül, a mentálhigiénébe is becsatlakozik. Ennek átlátása a jelek szerint hosszadalmasabb lesz, mint gondoljuk. Addig is meg kell próbálnunk ezeket az időszakokat türelemmel és szeretettel viseltetni önmagunkkal, és a környezetünkkel szemben.

Kővári Piros

Forrás: Révai nagy lexikona – Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság, Budapest, 1911-193

http://lexikon.katolikus.hu/H/hiszt%C3%A9ria.html

Idegenben ütötte ki a DEAC a Ferencvárost az Erste Ligában

Időseken és rászoruló családokon segít a Debreceni Karitatív Testület

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek