Hello Lányok!
2021-03-14

Tavaszi fáradtság a szezonális alibi– csak újabb indok a nyafogásra?

Ha az ember nyűgös, legyint egyet és azt mondja, „ez csak tavaszi fáradtság”. Bár, ez elég megfoghatatlan oknak tűnik.

A frusztráltság és ingerlékenység a stressz tünetei. Azok pedig konkrét problémákból fakadnak. Családi dráma, financiális gondok, és egészségtelen életmód, a szervezetünket is igénybe veszi. A tavaszi fáradtság diagnózisa, még érvekkel alátámasztva sem ad kielégítő magyarázatot.
Tény, hogy hatással van ránk az időjárás és az évszakok váltakozása, de ezzel együtt sem releváns erre kenni a mindennapok feszültségeiből adódó elégedetlenkedést. A tavaszi fáradtság tünetei között, az álmatlanság, ingerültség, levertség, migrén, néha még emésztési zavarok is szerepelhetnek. Az egyik legvalószínűbb oka, a téli napfényhiány, amely a hormonokra is nagy hatással van. A melatonin hormon (vagy alváshormon) termelődése ebben az időszakban megugrik, ezért alszunk rosszul. Egy kis átmeneti inszomnia, tényleg gátat vethet a napi teendőinkben, és az emberi kapcsolatainkban? 
A vény nélküli gyógyszerek eladási forgalma az első és negyedik negyedévben a legmagasabb. Érthető, hiszen a téli időszak kezdetével több ember szenved meghűléses betegségektől. Az első negyedévben is talán ez az oka a sok fogyasztásnak, hiszen a tavaszi időjárás becsapja az embert. Szörnyű, hogy mindig ide lyukadok ki, de gyanítom, megint csak a túltermelésnek, túlfogyasztásnak és a reklámok miatti félreértéseknek vagyunk áldozatai.
A tavaszi fáradtság tüneteinek kezelésére számtalan gyógyszert kapunk a patikákban. Nyugtatók, vitaminok, emésztéskönnyítők, fájdalomcsillapítók ígérnek gyors megoldást. Egy népszerű, állítólag gyógynövény tartalmú nyugtató készítmény, már azzal adja el magát, hogy „segít alkalmazkodni a stresszhez”. Ennél elszomorítóbbat és utópisztikusabbat a „Black Mirror” készítői sem tudnának kitalálni.
A reklámokban véletlenül sem esik szó arról, hogy az egészség megőrzése nehéz, megerőltető és sok időt igényel. Pedig egyértelműen nehéz, megerőltető és néha időigényes. De ha néhány koránkelés, vagy legalább egyel kevesebb repeta az ára annak, hogy hosszútávon jól érezzük magunkat, akkor ennyit igazán megtehetünk magunkért, még akkor is, ha az időnként nyűg. Ezért, a tavaszi fáradtság tüneteire is számtalan alternatív ellenszer van, nem kell marékra szedni a gyógyszereket, ha nem muszáj.
Az álmatlan éjszakákra kiváló agykontrollt sajátíthatunk el. A „bárányszámolgatás” tulajdonképpen egy ilyen gyakorlat.
Ennek az a lényege, hogy a testet és a szellemet lecsillapítsuk. Elképzelhetünk bármit, akár bárányokat is, de jó lehet egy táj is, amit ismerünk, és jó emlékeink fűződnek hozzá. Képzeletünkben nem kell semmilyen eseménynek történnie. Csak megfigyeljük a környezetet. Felsoroljuk, milyen színeket látunk, milyen távolságban vannak a tereptárgyak egymástól, hallunk-e madarakat vagy vízcsobogást, és így tovább. Ettől az izmaink is szép lassan elernyednek, és végül álomba merülünk.  
Nem biztos, hogy azonnal menni fog, ezért előzetesen jó, ha átgondoljuk, vajon mi az oka annak, hogy nem tudunk elaludni.
A legfontosabb az, hogy nem szabad felhergelnünk magunkat. Mindegy, hogy hány órát fogunk aludni, hiszen az idő múlásával nem tudunk mit kezdeni. Ha nem tudunk aludni, csinálhatunk helyette valami mást. Olvashatunk, megnézhetünk egy filmet, csinálhatunk pár fekvőtámaszt, meghallgathatunk egy olyan lemezt, amire napközben sosem volt időnk.
Ha valóban korán kell kelnünk, vehetünk egy forró fürdőt vagy zuhanyt, ami segít ellazítani. Ihatunk egy bögre tejet vagy citromfű teát.
Másnap talán nehezen indul a nap az alváshiány miatt, de egy-két jó erős kávé, egy hideg zuhany és egy jó korrektor csodákra képes. Az, hogy emiatt nyűgösek vagyunk, természetes, de nem hagyhatjuk, hogy tönkre tegye a napunkat. Azt pedig végképp ne engedjük meg magunknak, hogy a másokat megbánthatunk csak azért, mert idegesek vagyunk.
A tavaszi fáradtság egy szezonális alibi és védelmi címke, amelyet ha magunkra ragasztunk, nem kell felelősséget vállalnunk a viselkedésünkért. Nyavalyoghatunk egész nap, akár heteken át.
Hormonok ide vagy oda, a tavaszi fáradtság egy hangzatos leigazolása annak, hogy ne kelljen összeszedni magunkat. Legitimálja a hisztériázást, a nyafogást, a vég nélküli panaszkodást, a neveletlenséget és a lustaságot. Ez a legnagyobb luxus egyike.
Amíg az ember legnagyobb gondja, hogy tavaszodik, addig nincs akkora baj.
Vagy talán mégis?

Sipos Tomi

Nagyon fontos győzelem

Kővári Piros

Szerző
Hasonló cikkek