Hajdú-Bihar
2023-11-09

Innovatív regionális cégeket díjaztak a Magyar Tudomány Ünnepén

Az MTA DAB székházában ünnepélyes keretek között adták át az Észak-Alföldi Innovációs Díjakat 2023. november 8-án.

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága (DAB), a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség idén 26. alkalommal hirdette meg az Észak-Alföldi Innovációs Díj pályázatát, melynek célja a nemzeti szinten vagy Észak-Alföldön kiemelkedő eredménnyel járó termékfejlesztést, technológiafejlesztést, informatikai rendszerfejlesztést, szolgáltatásfejlesztést célzó tevékenység, valamint kimagasló gazdasági teljesítmény elismerése.

2023-ban a szakmai zsűri az Innovációs Díjat megyénk vonatkozásában a DIRECT HOME ENERGY Kft.-nek ítélte oda, „Új megoldás a háztartási méretű megújuló energia önfelhasználására lakosságnak és kisvállalkozásoknak” című pályázatáért.

A vállalkozás – teljes mértékben hazai fejlesztéssel – egy olyan napenergia hasznosítási módot valósított meg, amely nem termel a hálózatra – és a hibrid rendszerektől eltérően még csak nem is kapcsolódik hozzá – s teszi mindezt drága akkumulátorok nélkül, folyamatos energiaellátást biztosítva a felhasználónak. A megoldás a hálózat előnyeit egyesíti, hiányosságait viszont kiküszöböli, aminek következtében a napenergia minden pillanatban elsőbbséget élvez a fogyasztók ellátásában. A hálózatot a felhasználó csak fogyasztásra használja, a hálózat eredetileg kiépített funkciója szerint, így korlátozás nélkül bármely háztartásban, kisvállalkozásban alkalmazható anélkül, hogy hálózatot kellene bővíteni. A rendszer kiegészíthető olyan tároló funkcióval is, ami a szolgáltatók által vezérelhető módon valósít meg villamosenergia tárolást decentralizált formában, ami lehetővé tesz decentralizált hálózati kiegyenlítést is.

Az Innovációs Díjat Páles Zsolt, az MTA DAB alelnöke, Nagy Péter, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara ipari tagozati alelnöke, valamint Vámosi Gábor, az INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség vezetője adta át Csizmadia Zoltán ügyvezető igazgatónak.

Az Innovációs Díjat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában a zsűri 2023-ban a FürjPiac Kft.-nek ítélte oda, „A FürjPiac Kft., mint innovatív szereplő a saját piaci szegmensén belül” című pályázatáért. Jász-Nagykun-Szolnok megye vonatkozásában pedig a Transpareon Kft.-t díjazták, „Transpareon.hu – az átláthatóságot biztosító beszerzéstámogató rendszer” című pályázatáért."

A mai Vágj bele! műsor vendége Papp Csilla lesz.

Kosheen a Dunakanyarban a VéNégy Fesztiválon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek