Hajdú-Bihar
2023-06-30

Tíz napirendi pontot tárgyalt a vármegyei közgyűlés

A testület június 30-án tartotta soron következő ülését.

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése beszámolót hallhatott egyebek mellett a vármegye lakosságának egészségi állapotáról Dr. Bálint Bálint vármegyei tisztifőorvostól, aki elmondta, hogy 2022. évben közegészségügyi szempontból két fő meghatározó esemény volt: a COVID-19 világjárvány lecsengése, valamint az Ukrajna területén zajló háború okozta humanitárius menekültválság. Szerinte elmondható, hogy a tavalyi év lehetőséget teremtett az egészségügyi rendszer pandémiás időszakot követő működésének, valamint a kormányzat által tervezett változások kiindulópontjának meghatározásához, melyek alapját jelentik az idén elindult egészségügyi rendszer átfogó átalakításának.

A testület a szakképzési helyzetről is kapott tájékoztatást. A Debreceni Szakképző Centrum részéről Tirpák Zsolt kancellár, a Berettyóújfalu Szakképzési Centrum képviseletében pedig Papp Gábor kancellár tartott előadást. Elhangzott, hogy a 2015-ben alakult DSZC 7500 fős létszáma mára csaknem 12000 főre nőtt és kiemelt dinamizmussal fejlődött a gépészet, mechatronika, informatika, elektronika, vegyipar. Az intézmény több mint 200 aktív duális képzési partnerkapcsolattal rendelkezik és kiemelt szerepet szán a felnőttképzésnek is. A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum pedig a vármegye 9 településen 12 tagintézmény 27 telephelyének irányítását végzi. Munkájában kiemelt szerepet tölt be a végzettség nélküli iskolaelhagyás, lemorzsolódás megakadályozása és legalább egy szakképzés megszerzésének elősegítése.

Induló nemzetközi projektekben történő részvételről is döntöttek a képviselők. A vármegye önkormányzata nemzetközi tevékenysége kapcsán több nemzetközi projektben vesz részt, illetve tart fenn hatékony és sikeres együttműködést nemzetközi partnerekkel. Most újabb pályázatokban kíván részt venni. Ezek között szerepel például a „Central – BIC  – Közép-európai biodiverzitást erősítő innovatív közösségek” elnevezésű, az Interreg Central Europe Program keretében meghirdetett pályázat, melynek célja a környezet védelme Közép-Európában.

A képviselők tájékoztatást kaptak Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata hazai uniós forrásból megvalósuló projektjeinek előrehaladásáról is. A beszámolóban szerepelt többek között a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló foglalkoztatási paktum, a Magyar Szürkék Útja kulturális tematikus útvonal, valamint A hajdú hagyományok nyomában projekt is.

A határozati javaslatok mindegyikét elfogadta a testület, valamint támogatta a Megyei Jogú Városok Szövetsége kezdeményezését, és ezzel összefüggésben megerősítette az Országgyűlésnek az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló, határozatban kifejezett békepárti álláspontját.

További részletek: https://hbmo.hu/portal/2023/06/kozgyules-2023-junius-30-ai-ulese/

Pánikvásárlás

Világritkaságokkal és új bemutatóval kampányol Délkelet-Ázsia élővilágáért a Zoo Debrecen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek