Hajdú-Bihar
2023-05-30

Elmebeli állapota súlyos fokban korlátozta beszámítási képességét

A Debreceni Ítélőtábla tanácsa a vádlott börtönbüntetését 2 év 6 hónapra enyhítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a vádlott bűnösségét és törvényes volt a cselekmény minősítése is. Mivel azonban a vádlott elmebeli állapota súlyos fokban korlátozta beszámítási képességét, ezért az ítélőtábla enyhítette a szabadságvesztés büntetést. Egyébként ilyen esetben a büntetés korlátlan enyhítésére is lehetőség van, erre azonban az ítélőtábla nem látott alapot. A vádlott cselekményét jól érzékelhetően megbánta. Egészségi állapota rendeződött a letartóztatása alatt. Az ítélet jogerős.

Az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2023 januárjában O. B. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott németországi munkahelyéről érkezett haza 2021 júliusában és a testvére biztosított számára szállást saját házában. Egy este a vádlott ittas állapotban ismeretlen okból magához vett egy kést, az udvaron tartózkodó ismerősét nagy erővel mellkason szúrta, majd elmenekült a helyszínről. A sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Sérülése a sértett halálához is vezethetett volna.

Szöllősi László

Webáruházból hamis mosószer

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek