Hajdú-Bihar
2023-03-02

Görögkatolikus bölcsőde működik Hajdúdorogon

Szent Anna oltalma alatt kezdte meg a működését Hajdúdorogon a görögkatolikus főegyházmegye első bölcsődéje - közölte az érsekség sajtóreferense.

H. Varga Eszter közleménye szerint ezzel újabb területen veszi ki a részét az oktatási-nevelési feladatokból a görögkatolikus egyház: az óvoda, az általános és középiskola mellett immár bölcsődében is gondoskodnak a gyermekekről. A bölcsőde épületét Kocsis Fülöp érsek-metropolita még januárban ünnepélyesen megáldotta.

Hajdúdorog lakosainak több mint kétharmada görögkatolikus felekezethez tartozónak vallja magát, közülük sok a kisgyermekes család. Az ő igényeik alapján teljes oktatási intézményrendszert alakítottak ki a múltban a településen, így óvodáskortól kezdve egészen a középiskola befejezéséig van lehetőség görögkatolikus intézménybe beíratni a gyermekeket - írta a sajtóreferens.

Hozzátette: a görögkatolikus óvodába jelentkezők közül évről évre mintegy 15 gyermeket kellett eddig elutasítaniuk a férőhelyek korlátozott száma miatt, a felvételnél a harmadik életévüket betöltötteket részesítették előnyben.

A hajdúdorogi főegyházmegye 2019 szeptemberében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése pályázatán több mint 349 millió forint vissza nem térítendő, százszázalékos támogatást nyert el.

A közlemény szerint a megépült bölcsőde 24 férőhelyes, kétcsoportos intézmény, amely teljes kihasználtsággal működik. A beruházással 7 új munkahelyet is teremtettek: mindkét csoportban két-két kisgyermeknevelő és egy-egy dajka dolgozik főállású munkatársként, illetve egy bölcsődevezetőt alkalmaznak, szintén főállásban.

Ed Sheeran - „2022 elején egy sor esemény megváltoztatta az életemet"

Félévkezdés a Szenior Egyetemen

MTI

Szerző
Hasonló cikkek