Hajdú-Bihar
2022-08-31

Födémszigetelési munkálatok közben súlyosan megsérült egy férfi

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség két vádlott ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat, mivel mulasztásuk következtében súlyosan megsérült egy férfi egy építkezésen.

Az idősebb vádlott az építtető cég alkalmazottjaként építésvezető volt egy berettyóújfalui építkezésen. A fiatalabb vádlott az egyik alvállalkozó gazdasági társaság ügyvezetője, aki az alkalmazásában álló dolgozókkal az építkezésen szigetelési munkálatokat végzett.

 

A két cég között létrejött építési-kivitelezői szerződés szerint mindkét vádlott kötelezettsége volt a munkavédelmi oktatás megtartása, a munkabiztonság ellenőrzése, illetve a szükséges egyéni és kollektív védőfelszerelések, védőeszközök biztosítása, azok használatának folyamatos ellenőrzése.

 

Az alvállalkozó cég ügyvezetője, a fiatalabb vádlott 4 alkalmazottjával együtt 2019. december 27-én reggel 8 óra körüli időpontban megjelent az építkezésen, ahol az idősebb építésvezető vádlott megmutatta nekik a munkavégzés helyét. A dolgozók munkavédelmi oktatás nélkül hozzákezdtek az építési területen az egyik kiszolgáló épület födémjén a szigetelési munkálatokhoz. A födémszint közel 3,5 méter magasságú volt, amely körül a leesést megakadályozó védelmi rendszer nem volt kiépítve, továbbá a födémen lévő 6 darab nagyméretű nyílás sem volt lefedve védőhálóval vagy ráccsal.

 

A vádlott és alkalmazottai úgy kezdték meg a munkát, hogy egyikük sem viselt védőeszközt, fejvédő sisak sem volt rajtuk.

 

A munka megkezdésekor a fiatalabb vádlott rövid eligazítást tartott a 4 alkalmazottnak, majd eltávozott a helyszínről.

 

A munkavégzés közben a sértett a födém egyik lefedetlen nyílásán keresztül leesett az épület aljzatbetonjára. A baleset következtében a férfi csigolyatörést, tüdőzúzódást és a nyakszírttájékon repesztett sérülést szenvedett, melyek közül a tüdőzúzódás és a csigolyatörés 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülés. Az alvállalkozó és az építésvezető vádlottak többszörös munkavédelmi szabályszegésének eredményeként egy férfi súlyos sérülést szenvedett, míg a további három munkavállaló testi épsége közvetlen veszélynek volt kitéve.

 

Az ügyben a nyomozást a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság folytatta le.

 

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a vádlottak ellen 1-1 rendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság mindkét vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

 

Mivel fűtik a lakásokat Hajdú-Bihar megyében?

Kovács Bálint az Alpok Adria Bajnokságban is győzelemre vitte a Ducatit

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek