Hajdú-Bihar
2021-07-13

Pusztai ünnep lesz a Hortobágyon

Három nap, három rendezvény a pásztorok földjén! A Hortobágyi Hídivásár a vásártéren, a 25. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó a Pusztai Állatparkban, illetve Lovasversenyek Mátán várják az érdeklődőket augusztus 20-22. között!

Debrecen és Hortobágy együttműködik a hagyományok megőrzése érdekében:

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 2017 óta segíti a Hortobágyi Lovasnapok rendezvény előkészítését és lebonyolítását. A pandémia miatt idén ez a program nem valósulhatott meg, de egy különleges eseménysorozatnak köszönhetően mégis alkalom nyílik arra, hogy a szervezők őrizzék és ápolják a magyar lovas hagyományokat, minél több emberrel ismertessék meg az ezekhez a hagyományokhoz kapcsolódó viseletet, népzenét és tárgyhasználatot is. A Pusztán Ünnep! rendezvénysorozat megvalósítását, amely a 25. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozót és a Mátai Ménesben megrendezett lovasversenyeket foglalja magában Debrecen Megyei Jogú Város 10 millió forinttal támogatja. A Pusztán Ünnep! rendezvénysorozat része a Hortobágyi Hídivásár is, melyet 2021-ben az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság támogat.

Történelmi gyökerek:

Debrecen és Hortobágy kapcsolata a régmúlt időkre nyúlik vissza, ugyanis Debrecen szabad királyi város alapította a hortobágyi ménest, amely több mint 300 éves múltjával Magyarország legrégebbi ménesei közé tartozik. Debrecen város ménesét először egy XVII. századi levéltári feljegyzés említi. A város nemcsak saját, hanem gazdaközösségének lovai számára is szervezett ménest. A hortobágyi puszta Debrecenhez tartozott évszázadokon keresztül egészen 1948-ig, s a debreceni cívisek jólétének alapját biztosították hosszú ideig a Hortobágyon legeltetett állatok ezrei. A Debreceni Virágkarnevál rendszeres résztvevője a híres pusztai ötösfogat.

Hortobágy és Debrecen kapcsolata a Hortobágyi Hídivásár történetében is meghatározó, hiszen a debreceni vásárok egyikeként keletkezett, bár keletkezésének pontos idejét nem ismerjük. Amikor már az írásokban említik, régen meglévő vásárnak tudják, és nem is hídi vásárnak nevezik, mert eredendően nem a híd mellet volt, hanem a "Gulyaszélen". A debreceni tanács csak 1892-ben döntött a rendszeresített, évenként kétszer tartandó állatvásárról és arról, hogy annak helye, ahol már a korábbi években is tartották, a hídnál legyen. A hídi vásárok virágkorában főleg debreceni mesterek, kalaposok, szűrszabók, csizmadiák, miskolci kádárok, kerékgyártók, debreceni, füredi és mezőcsáti fazekasok, pipások, tiszafüredi nyergesek, szarvasi szőrtarisznyások, felvidéki csengő- és kolompkészítők, mézeskalácsosok és lacipecsenyések kínálták híres áruikat, de árultak itt debreceni ekhós szekeret is.

A Hortobágyi Hídivásár országos jelentőségű, Hortobágy Község meghatározó éves rendezvénye, országos kirakodó és népművészeti vásár. A rendezvény szervezője Hortobágy Község Önkormányzatának rendezvényszervező vállalkozása a Hortobágyi-Délibáb Nonprofit Kft. A Hídivásáron a Hortobágyi Pásztorkultúra bemutatásra kerül, köszönthetjük majd Hortobágy Örökös pásztorait, és a hortobágyi kézműveseket. A közönség, a vásár látogatói a nemzeti értéknek számító Hortobágyi Slambucot is kóstolhatják majd a háromnapos rendezvény alatt.

Idén augusztus 21-én, 25. alkalommal gyűlnek össze az ország számos pontjáról érkező gulyások a hortobágyi Pusztai Állatparkban, hogy a pénteki nap selejtezői után szombaton a legjobbak a nagyközönség előtt is számot adjanak mesterségbeli tudásukról. A főbb versenyszámok, melyek mindennapi munkájuk során előforduló feladatokból tevődnek össze a következők: marhakifogás, vízhúzás, pányvadobás, a gulyásbot és a karikás ostor használata. Ez utóbbinak különleges aktualitást ad az, hogy a karikás ostor, mint a magyar népművészet kiemelkedő értéke a közelmúltban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A kétnapos Gulyásverseny elmaradhatatlan záróakkordja minden évben a közreműködők és a közönség közös csergetése, mellyel idén a Hungarikummá vált karikás ostort ünnepeljük.

Ezen augusztusi hétvégén a lovassportok szerelmesei sem maradnak esemény nélkül, hiszen péntektől vasárnapig Országos Díjugrató Verseny várja az érdeklődőket Mátán, mely a szeptemberi bábolnai Magyar Bajnokság minősítő versenye is egyben. A korábbi versenyek tapasztalat alapján a szervezők közel 500 startra számítanak a 33 versenyszámban a három nap alatt, tehát mozgalmas és főként izgalmas három napra számíthatnak azok, akik kilátogatnak Mátára. A hétvégén a központi Arénában C kategóriás fogathajtó verseny is színesíti a programot, melyen várhatóan 40-60 fogat méretteti meg magát, ezzel is minősülve az országos C kategóriás döntőre, melyre a szabadtéri szezon végén szintén Mátán kerül majd sor.

A Pusztán Ünnep! látogatóit három színvonalas koncert is szórakoztatja majd a Csárdakertben:

2021.08.21-én (szombat) 16.00-17.00 között Chrome Rt. koncertje (ingyenesen látogatható)

2021.08.21-én (szombat) 20.00-21.30 között Zenevonat szuperkoncert (belépőjeggyel látogatható),

2021.08.22-én (vasárnap) 18.00-19.30 között Kerekes Band koncertje (belépőjeggyel látogatható).

 

A Magyar Nemzeti Filmarchívum által idén digitalizált 1936-os Hortobágy filmből videóklipet is készített már a Kerekes Band.

 

A programsorozat teljes szervezése és lebonyolítása a hatályos járványügyi szabályoknak megfelelően történik.

 

Július 1-jétől már az uniós oltási igazolás is elérhető az EU-n belüli utazásokhoz

Együttműködési megállapodás a Balaton jövője érdekében kutatók és a vízügy között

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek