Gazdaság
2023-12-29

Mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente Magyarországon

Magyarországon mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente, aminek jellemzően 75-80 százaléka a magyar piacon kel el, exportra mintegy 35 ezer hektolitert szállítanak éves szinten a gyártók - közölte piaci körképe alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-vel.

Hozzátették, hogy a legfontosabb célországok: Kanada, Észtország, Románia, Svédország és Lettország.
A Magyarországra irányuló import inkább a választékbővítést szolgálja. Elsősorban magasabb hozzáadott értéket képviselő, olasz és német pezsgők érkeznek a hazai áruházak és italkereskedések polcaira.
Kiemelték, hogy a pezsgőpiac - a borral ellentétben - az elmúlt években is folyamatosan nőtt. Az elmúlt húsz évben 87 százalékkal emelkedett a világ pezsgőtermelése, és az utóbbi években szignifikánsan nőtt a piaci részesedése a teljes bortermelést figyelembe véve. A legtöbb pezsgőt - éves szinten mintegy 16 millió hektolitert - Európában állítják elő, az élen Olaszország áll, mellette Franciaország, Spanyolország és Németország szintén pezsgőnagyhatalomnak számít.
Az előírások szerint pezsgőnek nevezhető minden olyan termék, amely friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból készül első vagy második alkoholos erjesztéssel és kizárólag az erjedésből származó szén-dioxidot tartalmaz, zárt tárolóedényben tárolva 20 fokon legalább 3 bar túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt, és összes alkoholtartalma legalább 8,5 térfogatszázalék. A fogyasztók által szintén közkedvelt habzóbor ezzel szemben szén-dioxid hozzáadásával készül, földrajzi jelzés nélküli borból.
A pezsgő a világ minden táján az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként. Az italkülönlegesség iránt december utolsó két hetében ugrik meg jelentősen a kereslet, az év végi fogyasztás pedig sok esetben a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába tolódik el - olvasható a kamara közleményében.

Magasra tették a lécet férfi röplabdázóink

Nem lesz szemétszállítás Debrecenben január elsején

MTI

Szerző
Hasonló cikkek