Gazdaság
2021-03-14

A járvány szinte teljesen lenullázta a szálláshelyek előző évi bevételét

Csaknem üres a jövő heti adatközlési naptár, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csak a januári építőipari termelés, és a szálláshelyek forgalmának adatait közli.

Kedden jelennek meg adatok az építőipar januári teljesítményéről. Tavaly decemberben az építőipari termelés a nyers adatok szerint 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az előző havi 4,0 százalékos növekedés után. 2020-ban az építőipar termelése 9,1 százalékkal elmaradt az előző évitől, amikor 20,4 százalékos növekedést mért a KSH. Tavaly az épületek építése 5,7, az egyéb építményeké 13,1 százalékkal csökkent. Decemberben az épületek építése 15,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 16,5 százalékkal visszaesett.
Az előző hónaphoz viszonyítva május óta először csökkent decemberben az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, mégpedig 3,1 százalékkal, de 22,2 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállománya 7,8 százalékkal magasabb volt a 2019. december véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 60,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 11,0 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.
Csütörtökön a kereskedelmi szálláshelyek januári forgalmának adatát közli a KSH. Tavaly decemberben  a kereskedelmi szálláshelyeken az egy évvel korábbinál 92 százalékkal kevesebb  belföldi vendég, 89,0 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltött el, a külföldi vendégek száma 97, a vendégéjszakáké 96,0 százalékkal  csökkent. A vendégek száma együttesen 94,7 százalékkal, a vendégéjszakáké 92,7 százalékkal esett vissza. Az előző jelentés hangsúlyozta a beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó és a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések meghatározó jelentőségét a forgalom alakulásában. A belföldi vendégéjszakák száma a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten is 53 százalékkal csökkent. Az összes vendégéjszaka 70 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.
    A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 93 százalékkal volt kevesebb az előző év decemberinél. Tavaly a vendégéjszakák száma 57,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben.

Negyedmillió adózónak kell majd kiegészítenie a NAV szja-tervezetét

Bosszantó végeredmény, maradt a nyolcadik hely

MTI

Szerző
Hasonló cikkek