Egyetem Tér
2024-03-12

Különleges népzenei óra a Kiskossuth-ban

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Muzsikás együttes tartott rendhagyó énekórát a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájában. Az előadásával a Royal Albert Hall-t és a Carnegie Hall-t is megtöltő zenekar hétfői rendkívüli bemutatóján csaknem hatszáz diák kapott ízelítőt a magyar népzene világából.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Kossuth utcai feladatellátási helyén a diákok a kalotaszegi, a dunántúli, a gyimesi és a mezőségi népzenei stílussal ismerkedhettek meg egyedi módon.

 Diákjainknak fantasztikus élményt jelentett a Muzsikás együttes órája. Különösen meglepő volt számunkra, hogy a felső tagozatos fiatalok mennyire könnyedén vették fel a zenekar ritmusát, hangulatát. Ritka alkalom, hogy a diákjaink élő zene kíséretében hallgathatják meg az énekórán elhangzott dalokat, műveket. A rendhagyó óra tökéletes alkalom volt arra, hogy a népzenei ismeretek mellett a népi hagyományokkal is kicsit jobban megismerkedjenek a diákjaink – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kálmánchelyi-Papp Hajnalka, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Kossuth utcai feladatellátási hely főigazgató-helyettese.

A Muzsikás együttes több mint tíz éve járja az országot rendhagyó énekóra programjával, amellyel a rendkívül gazdag Kárpát-medencei hagyományos népzenét szeretnék még jobban megismertetni az általános- és középiskolásokkal.

Minden zenésznek vannak ambíciói. Nekünk minden vágyunk teljesült, minden díjat megkaptunk és a legszebb helyeken léphettünk fel. Úgy gondoljuk, hogy Kodály Zoltán és Bartók Béla hazájában nem lehet más célunk ezt követően csak az, hogy a gyerekeknek megmutassuk kultúránk ezen ékes kincsét. Egy fogékony korszakban szeretnénk a számukra zenei élményt biztosítani. Hiszünk ugyanis abban, hogy ezzel megváltoztathatjuk a zenéhez való hozzáállásukat – tette hozzá Hamar Dániel, a Muzsikás együttes vezetője.

A Muszikás együttes magyar népzenei ismeretterjesztő koncertjén a gyerekek a közös éneklés, csujogatás mellett megismerkedhettek a legérdekesebb népzenei hangszerekkel, a kobozzal, a tamburával, a mandorinnal és a gardonnal is.

 

 

 

Sajtóközpont - ÉE

Mihalek Zsuzsa

Előzenekart keres a Tankcsapda

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek