Egyetem Tér
2024-03-05

Muzeológia – szakmai nap és évnyitó

Rendhagyó tanévnyitóval egybekötött szakmai nappal ünnepelte a muzeológia mesterszak elindulását a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Néprajzi Tanszéke. A Közép-Európában egyedülálló képzésben nyolc hallgató kezdte meg tanulmányait.

A Múzeumtudományi és Néprajzi Archívumban rendezett szakmai napon kerekasztal-beszélgetés keretében ismertették a hallgatókkal az oktatók a szak indításával és a tanulmányi követelményekkel kapcsolatos információkat.

- Öt év összehangolt munkájának eredménye, hogy elindulhatott a nem csupán országosan, de Közép-Európában is egyedülálló, hiánypótló, a Néprajzi Tanszék munkájához szervesen kapcsolódó, az eddigi kínálatot teljessé tevő képzés – fogalmazott köszöntőjében Keményfi Róbert, a DE BTK dékánja, a Néprajzi Tanszék vezetője.

A muzeológia mesterképzés öt specializációval – történelem és régészet, művészettörténet és irodalom, néprajz, műszaki, valamint természettudományok – indult a 2023/24-es tanév tavaszi félévében.

- Az egyetem valamennyi tudományterületen arra törekszik, hogy folyamatosan bővítse meglévő képzéseit, ebben pedig élen jár és a leginnovatívabb a Bölcsészettudományi Kar, amely most a különböző kulturális intézményekben már dolgozók, szakmai ismeretekkel már rendelkezők számára teszi lehetővé a muzeológia mesterszak indításával meglévő tudásuk folyamatos, gyakorlatorientált gyarapítását – mondta Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese, a DE BTK Néprajzi Tanszék professzora.

A mesterszakon az egyetem az elméleti oktatást nyújtja, a szentendrei Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék, valamint a Debrecenben és a Felső-Tisza vidéken működő múzeumok – köztük a Református Kollégium Múzeuma, a Szabó Magda Emlékház – pedig a gyakorlati ismeretek elsajátítását teszi lehetővé a hallgatók számára.

- A Debreceni Egyetem és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum – utóbbi egyben a DE Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszéke – együttműködése hazai, de nemzetközi szinten is példaértékű, hiszen bizonyítja, hogy a duális képzés nem csupán a természet- és műszaki, hanem a bölcsészettudományok terén is jelentős lehet – hangsúlyozta Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, aki 30 éve vezeti az intézményt, és aki történelem-néprajz szakos diplomáját egykor a DE jogelőd intézményében, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte.

Az Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék vezetője kiemelte: a közgyűjtemények 250 éves története alatt olyan ismeretanyag, tudás halmozódott fel, amit fontos minél szélesebb körben megismertetni, ennek pedig legmegfelelőbb formái a múzeumok, ahol csak a megfelelő tudással rendelkező szakemberek alkalmasak a feladat ellátására.

- Az utóbbi években egyre inkább felértékelődtek a különböző gyűjtemények, jelentős igény van új múzeumok létrehozására, amelyek igénylik a jól képzett szakembereket, ezért jelentős piaca van a magas színvonalon képzett muzeológusoknak is – indokolta az új szak létrehozását és indítását Cseri Miklós.

A négy félév alatt a hallgatók a néprajz mellett ismereteket szereznek olyan múzeumi szaktárgyakból is, mint a természet- vagy műszaki tudományok, régészet, helytörténet, irodalomtörténet és művészettörténet. A szakirodalom megismerése mellett szemináriumi dolgozatokat is készítenek, szakmai gyakorlaton vesznek részt, majd a diplomamunka elkészítését és a záróvizsgát követően vehetik át oklevelüket.

Az oktatásban a Debreceni Egyetem munkatársai mellett az ország legképzettebb muzeológusai is részt vállalnak.

A képzés a tervek szerint hamarosan angol nyelven is elérhető lesz.

 

 

Sajtóközpont - BZs

Maradandó fogyatékosságot okozott az ittas vezető

Leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek