Egyetem Tér
2022-03-04

A szív betegségeiről tanácskoznak

Elsősorban a koronária betegségről, a szívelégtelenségről és a társbetegségekről hallhatnak előadást a 27. Debreceni Kardiológiai Napok résztvevői. A háromnapos online konferencián a modern képalkotó módszereket is bemutatják. A március 10-én kezdődő rendezvényen több száz szakember részvételére számítanak.

A Debreceni Kardiológiai Napok egy tematikus konferencia, melynek első napján minden évben sok szó esik a koszorúér-betegségről. Ez idén is így lesz, de tágabb értelmezésben. A résztvevők kitekintenek a verőerek minden betegségére, többek között a perifériás érbetegségről és a stroke-ról is hangzik el előadás. A szakemberek a tanácskozáson a megelőzés legújabb lehetőségei mellett azt is számba veszik, hogy az ellátórendszer egyes szintjein, a háziorvostól a specialistáig, mit lehet, és mit kell feltétlenül megtenni a betegek érdekében.

 

A második napon a szívelégtelenségről és a kardiológusok számára legrelevánsabb társbetegségekről, többek között a magas vérnyomásról és a cukorbetegségről hallhatnak előadásokat a résztvevők.

- Magyarországon jelenleg mintegy fél millió ember szenved szívelégtelenségben. Számos betegség vezethet ehhez az állapothoz, többek között a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, a cukorbetegség. Ezek gyakoribbá válásával a szívelégtelenségben szenvedők száma is folyamatosan nő. Ezért nagyon fontos, hogy a konferencián a társbetegségekről is szó essen. Van miről beszámolni, hiszen nagyon sok az innováció, több új gyógyszert is bevezettek ezen a területen – tájékoztatott Csanádi Zoltán, a DE ÁOK Kardiológiai Intézet igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

A kongresszus harmadik napján ismertetik az elmúlt évben megjelent európai és amerikai ajánlásokat, valamint bemutatják a modern képalkotó módszereket a debreceni klinika esetein keresztül.

 

- A Debreceni Kardiológiai Napok történetében hagyomány, hogy minden évben van egy blokk, ahol a Kardiológiai Klinika fiatal kollégái eseteket mutatnak be. Idén a legmodernebb képalkotó technikák (3D-echokardiográfia, szív-CT, szív-MR) diagnosztikus értékéről számolnak be gyakorlati tapasztalataik alapján – mondta Csanádi Zoltán.

 

A háromnapos kongresszuson a téma legjobb, leghitelesebb hazai szakértői tartanak előadást a Debreceni Egyetem mellett, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemről, valamint a Semmelweis Egyetemről. Mindhárom nap ipari, céges szimpóziumokat is rendeznek, amelyeket igyekeznek összehangolni az adott nap fő témájával.

 

Az idei lesz a harmadik kongresszus, amelyet a koronavírus-járvány miatt online rendeznek. A háromnapos kongresszus március 10-én kezdődik és 12-én zárul. A 27. Debreceni Kardiológiai Napok programja.

 

Sajtóiroda - CzA

Éremesélyes ellen zárjuk az alapszakaszt

Pandémia és háború: a gazdaság kihívásai

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek