Egyetem Tér
2024-02-03

Gyakorlatról első kézből

Óvodapedagógus-hallgatók és mentoraik számára szervezett szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara. A tanácskozáson a képzés új követelményrendszerét is bemutatták Hajdúböszörményben.

Összesen 42 harmadéves levelezős és 40 nappali tagozatos óvodapedagógus-hallgató kezdi meg négy-, illetve nyolchetes külső szakmai gyakorlatát. Erre az alkalomra minden évben tanácskozást szervez a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara, ahol a hallgatókat és mentoraikat is szakmai előadásokkal, bemutatókkal segítik munkájukban.  

- A mentor az egyik legfontosabb pillére ennek a gyakorlatközpontú oktatásnak. Feladata, hogy modellt nyújtson a hallgató számára, és segítse a leendő szakembert az önálló tevékenységben. A mentorkonferencia szakmai és módszertani megújulást biztosít a mentorok számára az új kihívások, változások kezelésére – tájékoztatott Vargáné Nagy Anikó egyetemi docens, a gyakorlatért felelős koordinátor. 

Hozzátette: számos pozitív, megerősítő üzenet érkezett a gyakorlóterepek mentorai és óvodavezetők részéről, hogy nagyon hasznos számukra a tanácskozás, hiszen első kézből kapnak naprakész és gyakorlatias ismereteket a hallgatói gyakorlatról. 

A szakmai támogató esemény segíti az óvodák pedagógus-utánpótlását is azzal, hogy a hallgatók a lakóhelyükön vagy a saját maguk által választott intézményekben tölthetik el a komplex egyéni gyakorlatukat. Idén is több tucat óvodában várják a jelölteket, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyében.

A rendezvényen az egyes módszertanokat oktató tanárok is előadást tartanak a témát érintő legfrissebb kérdésekről. Céljuk, hogy a tanterven túl a gyakorlatban is megjelenjen a hallgató szakmai fejlődésének segítése, a hallgatóbarát szemlélet.

Sajtóiroda – TB

Sportszerviz

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek