Egyetem Tér
2024-01-18

Kitárta kapuit Szolnokon a Debreceni Egyetem

Több mint húsz standdal, a teljes képzési kínálattal és személyre szabott tájékoztatással várta a felvételi előtt álló középiskolásokat a DE Szolnok Campuson második alkalommal megrendezett DExpón a Debreceni Egyetem. Az intézmény nagyszabású beiskolázási rendezvényén több százan vettek részt.

A Debreceni Egyetem összesen 71 alapképzési, 85 mester-, 6 osztatlan és 26 tanárszakkal, valamint 24 doktori iskolával várja a felvételizőket az idei általános felvételi eljárásban. A képzési kínálattal, a hallgatói élettel, az egyetemi szolgáltatásokkal ismerkedhettek meg a leendő elsőévesek és szüleik szerdán a Szolnok Campuson. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a DExpo általános tájékoztatóján elmondta, hogy a régióból egyre többen jelentkeznek a Debreceni Egyetemre.

- A DExpo nagy segítség a szolnoki és a város közelében elő diákoknak, ilyenkor mélyebben megismerkedhetnek az intézmény hagyományaival, képzési kínálatával, a karokkal, a hallgatói szolgáltatásokkal, és ez alapján jól megalapozott döntést hozhatnak a továbbtanulást illetően. A térségből a nyári felvételi eljárások során felvett hallgatók mintegy hat-hét százaléka érkezik a Debreceni Egyetemre. A beiskolázás szempontjából fontos ez a régió, ahol évről évre bővül a hallgatói létszám, köszönhetően annak is, hogy olyan képzéseket kínál az egyetem, amelyek jól illeszkednek a helyi munkaerőpiaci igényekhez – fogalmazott Bartha Elek oktatási rektorhelyettes. 

Hozzátette, hogy az egyetem gazdasági stabilitása, folyamatosan fejlődő infrastruktúrája, az ötezer férőhellyel rendelkező kollégiumi rendszer, a nemzetközi környezet, a külföldi ösztöndíjak, a jó elhelyezkedési lehetőséget kínáló, piacképes diploma, valamint az országosan legszélesebb képzési portfólió, az egyedülálló sportolási lehetőségek és sporttudományi képzések együttesen jelenthetnek kivételes vonzerőt a leendő hallgatók számára. 

A gyakorlatorientált oktatás is kiemelkedő jelentőségű a Debreceni Egyetemen. Szeptembertől a gépészmérnöki, valamint a műszaki menedzser szak révén a Műszaki Kar is megjelenik Szolnokon, a két új szakon ráadásul duális formában is megindulhat hamarosan az oktatás. 

A felvételi eljárásban több fontos változásra és határidőre is oda kell figyelniük a jelentkezőknek, ezekről a DE oktatási főigazgatója tájékoztatta a szolnoki DExpo résztvevőit. 

- Újdonság, hogy mostantól nincsenek minimum ponthatárok, a Debreceni Egyetem saját maga dönthet arról, hogy milyen szakokon teszi kötelezővé ezeket. Az emelt szintű érettségi-követelmény is megszűnt, érettségi pontot adó tárgyként viszont bizonyos szakokon szükség van ilyen vizsgára. Intézményi hatáskörbe került az is, hogy a tanulmányi pontok számításánál melyik az az ötödik tantárgy, amit figyelembe lehet venni a felvételi során, emellett az intézmény feladata lett az érettségi pontot adó tantárgyak, valamint az intézményi pontok meghatározása is – tette hozzá Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási főigazgatója. 

A DExpo tájékoztatóján a pontszámítások módjáról, a hallgatói ösztöndíjakról és a gólyaösztöndíjról is tájékoztatást kaptak a felvételizők. Önálló felvételi információs stand is várta a résztvevőket, így személyre szabott tájékoztatást kaphattak a leglényegesebb tudnivalókról. Az eseményen a 13 kar mellett bemutatkozott az egyetem több szervezeti egysége, például a Nemzetközi Iroda, a Hallgatói Önkormányzat, a Tanárképzési Központ, a kollégiumok, a DEENK, valamint a Hallgatói Karrierközpont is. 

Az általános felvételi eljárás keretében a jelentkezési határidő február 15-e, a ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák majd nyilvánosságra. 

Sajtóközpont - BZ

Feloldották a látogatási tilalmat

Kőkemény idegenbeli derbi előtt a Mandics-csapat

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek