Egyetem Tér
2023-11-26

EUSA: bizakodva várjuk a 2024-es egyetemi játékokat

A Debreceni Egyetemre látogatott az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) felügyelőbizottsága a közelgő Európai Egyetemi Játékok (EUG) szervezése kapcsán. A jövő nyári játékokig 228 nap van hátra. A szakemberek véglegesítették a sportprogramot, a versenyzői létszámokat és hamarosan már várják a nevezéseket is.

A 2024-es Európai Egyetemi Játékoknak a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), valamint a két város önkormányzata lesz a házigazdája 2024. július 12-24. között. Kuriózum, hogy a 12 napos sportesemény zárórendezvénye a Campus Fesztivál első napján lesz.

A szervezés lépéseiről, állásáról a felek rendszeresen egyeztetnek. A soron következő megbeszélést csütörtökön és pénteken tartották az egyetemi sportklub, a DEAC nemrég átadott, ultramodern székházában.

A látogatáson az EUSA magas rangú képviselői, többek között főtitkára, sportmenedzsere és projektmenedzsere mellett részt vettek a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a Nemzeti Rendezvényszervezési Ügynökség, a Sport-Events szakemberei, valamint a Debreceni és a Miskolci Egyetem helyi szervezőbizottságainak tagjai is.

A résztvevők beszámolót hallhattak a marketingről és brandről, az egészségügyi koncepcióról, az akkreditáció szervezéséről, a biztonsági kérdésekről, a transzportról és a szállással kapcsolatos teendők jelenlegi állásáról, valamint jövőbeni feladatairól is.

A delegáció tagjai ezután körbejárták az Egyetemi Játékok debreceni versenyhelyszíneit és több szálláshelyet is.

Matjaz Pecovnik, az EUSA főtitkára köszönetet mondott a debreceni és miskolci szervezőknek az eddig elvégzett munkájukért, egyben örömét fejezte ki, hogy 17. sportágként a sakk is helyet kapott a versenyprogramban.

- Hamarosan megnyitjuk a játékokra a regisztrációt, ezért is volt fontos számunkra ez a mostani találkozó a magyarországi szervezőkkel. Azt gondolom, nagyon sokat haladt előre a szervezés az elmúlt hetekben és minden adott ahhoz, hogy az eddigi legjobb EUG legyen a 2024-es viadal. Nagyon bizakodva várom az előttünk álló időszakot és az eseményt is – összegzett a sportvezető.

Matjaz Pecovnik hozzátette: bízik abban, hogy előbb-utóbb egy nyári Universiadé vagy akár olimpia házigazdája is lehet Magyarország, hiszen a sportközösség látja az itteni növekedést és lehetőségeket.

Varga Kata eseménykoordinátor szerint az egyeztetés során előreléptek a helyszínek, a sportágak fixálásában, az idősávok és a létszámok kialakításában is.

- A mi nagyobb feladatunk most a sportágak előkészítése, a megfelelő szakmai személyzet, az önkéntescsapat kialakítása, illetve a különböző együttműködések véglegesítése úgy a szálláshelyek, mint a versenyhelyszínek vagy épp az étkezés területén – mondta a Debreceni Egyetem szakembere, hozzátéve, hogy december 4-én önkéntes napot is szerveznek a DE hallgatóinak a Víztoronyban az önkéntesség világnapja alkalmából.

Balogh László, a debreceni szervezőbizottság vezetője, a DESKI igazgatója a tanácskozás után elmondta: a legnagyobb előrelépést abban látja, hogy az NRÜ bekapcsolódása után mostanra kialakult a szervezőbizottság új struktúrája.

- Szépen körvonalazódik az, hogy kinek mi lesz a feladata. Ahogy közeledünk a verseny időpontjához, nem csak hogy együtt tudunk dolgozni például a Nemzeti Rendezvényszervezési Ügynökség, a MEFS vagy épp a Miskolci Egyetem szervezőivel, hanem hatékonyan és eredményesen, egy jó együttműködésben tudjuk végezni a közös feladatainkat – hangsúlyozta Balogh László.

A szervezés következő nagy mérföldköve a regisztráció megnyitása lesz. December 15-től jelentkezhetnek az esemény hivatalos oldalán az európai egyetemek, amelyek részt szeretnének venni a játékokon. Magyarország legnagyobb multisporteseményére akár ötezer sportoló is érkezhet 450 európai felsőoktatási intézmény képviseletében.

Sajtóközpont - PKZs

Megjelent a Kapáslövés!

Maradékmentés egyszerűen

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek