Egyetem Tér
2023-10-16

Te is lehetsz hős!

Kis hősöket képeztek hétfőn a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáján, ahol óvodások ismerkedtek az újraélesztés alapjaival. A rövid oktatást követően a gyerekek egy flashmob keretében mutatták be az elsajátított gyakorlati tudásukat. Az újraélesztés világnapja alkalmából rendezett eseménnyel a gyermekkorban elkezdett oktatás fontosságára hívták fel a figyelmet a szervezők.

Hogy állapíthatjuk meg, hogy valaki nem lélegzik? Mit tehetünk, ha megáll a szíve? Hogyan tárcsázzuk a segélyhívót, és mit mondjunk a telefonba? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ a Debreceni Egyetem Óvodájának Maci csoportjába járó gyerekek hétfőn a Sürgősségi Klinika oktatótermében.

Ezt követően az óvodások a klinika hőse, Jatrosz segítségével az újraélesztésnél alkalmazott mellkaskompresszió helyes technikáját sajátíthatták el az orvosképzésben használt bábukon.

-    Október 16. az újraélesztés világnapja. Ebből az alkalomból úgy döntöttünk, hogy a legkisebbeket szólítjuk meg, és így próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a segítségnyújtást és az életmentést. Hiszünk abban, hogy a gyerekeket is meg tudjuk tanítani erre – mondta el a hősképzés kapcsán Ujvárosy Dóra, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika igazgatóhelyettese.

A gyerekek a foglalkozás végén oklevelet és kitűzőt vehettek át, melyek azt bizonyítják, hogy sikeresen teljesítették a képzést, és elsajátított tudásuknak köszönhetően a jövőben akár hősökké is válhatnak.

-    Nagy megtiszteltetés, hogy a Sürgősségi Klinika és a Sürgősségi Orvostani Tanszék közös rendezvényén most óvodáskorú gyerekeket taníthattunk az újraélesztés alapjaira. Ez azonban nem újdonság. Az elmúlt években a Sürgősségi Orvostani Tanszéken már többször vendégül láthattunk óvodásokat, általános és középiskolásokat, hogy hozzájáruljunk tudásuk bővítéséhez, valamint felhívjuk a figyelmet az újraélesztés és a sürgősségi ellátás fontosságára – emelte ki Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, a Sürgősségi Klinika igazgatója, a Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetője.

A rendezvényen elhangzott: Magyarországon évente 25-30 ezer ember veszíti életét hirtelen szívhalál következtében. Az újraélesztési sikerarányt az időben elkezdett és a legmagasabb szinten végzett sürgősségi ellátás mellett jelentősen javíthatja a társadalom minél szélesebb rétegeinek képzése is. 

-    A társadalom érzékenyítése, a tudatosság fejlesztése nagyon fontos feladat. Ehhez szükséges, hogy már az óvodások is megtanulják, hogy a bajba jutott embereken hogyan kell segíteni. Amikor ilyen helyzetbe kerülnek, ne blokkoljanak le, hanem tudják, mi a teendő. Azt gondolom, hogy a gyerekeken keresztül a szülők is sokkal jobban figyelnek majd erre – hangsúlyozta Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.  

Az Újraélesztés Világnapja alkalmából rendezett hétfői esemény flashmobbal zárult, ahol az óvodások szív alakot formálva, az orvosképzésben használt bábukon bemutatták frissen szerzett tudásukat.  

Sajtóközpont - CzA

Akadémiai díj a DE pedagógusának

Újabb kínai kapcsolatok épülnek

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek