Egyetem Tér
2023-08-24

Oktatási innovációk a turizmus fejlődéséért

A járvány hatására a turizmusban bekövetkezett változásokra nemzetközi gyakorlati innovációk létrehozásával, a turisztikai képzések tananyagának modernizálásával, együttműködések kialakításával, valamint a hallgatói mobilitás elősegítésével reagált partnereivel közösen a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara. A hároméves HEAL ALL-projekt eredményeit zárókonferencián foglalták össze a szakemberek.

Az egyetemi képzéseknek követniük kell a turizmus fejlődését szolgáló új irányokat, amelyek a gazdaság újraindításának hatására jelennek meg – hangzott el a HEAL ALL - KA2 Strategic Partnerships 2020-2023 projekt szerdai záróeseményén Nyíregyházán, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán (DE ETK).

A DE ETK és partnerei olyan többnyelvű, gyakorlatközvetítő honlapot hoztak létre (www.healall.eu), melyen keresztül ellenőrzött külföldi gyakorlati helyekre pályázhatnak a turisztikai területeken tanuló egyetemisták, emellett a közös tananyagfejlesztés során több, turizmushoz kapcsolódó innovatív tantárgyat dolgoztak ki, egy részüket az úgynevezett e-Twinning módszertannal. 

- A programban az egészséges életmód, az egészségre-nevelés, de leginkább az egészségturizmus volt a hangsúlyos. Olyan együttműködések jöttek létre, amelyek fontos, aktuális és hiánypótló tématerület köré szerveződtek, történt mindez nemzetközi környezetben. Kiemelkedő eredmény az is, hogy a projekt résztvevői rugalmasan tudták kezelni a járvány programra gyakorolt negatív hatásait – hangsúlyozta Rusinné Fedor Anita, az Egészségtudományi Kar általános és tudományos dékánhelyettese.

Takács Péter, a projekt vezetője hangsúlyozta, hogy a hároméves program sikerrel zárult, hiszen az indulás előtt eltervezett legfontosabb elemek mindegyikét sikerült megvalósítani.
A HEAL ALL-projektben a DE ETK mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem Csíkszeredai Kara is részt vett. Mindkét intézmény oktatási kínálata tartalmazza a turizmust, illetve annak különböző területeit. 

- A projekt résztvevőivel olyan kapcsolódási pontot találtunk, melynek köszönhetően előremutató eredményeket értünk el az egészségturizmus területén. Biztos vagyok abban, hogy az együttműködés ezzel még korántsem ért véget, hiszen számos olyan terület van, ahol szükség van a nehézségek leküzdésére, a problémák megoldására, innovációk kidolgozására – fogalmazott Mara Gyöngyvér, a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem oktatási és minőségbiztosítási rektorhelyettese.

Az együttműködés hazai partnere az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft., külföldi partnere pedig az olaszországi Marco Polo G.E.I.E. Egyesület volt. Vámosi Gábor, az INNOVA ügyvezetője kiemelte, hogy olyan partnereket próbáltak bevonni a projektbe, akik révén gyakorlatorientált eredmények születhettek, a tapasztalatokat az ügynökség turisztikai klaszterének működésébe is beépítik majd.

A zárókonferencia résztvevői a két szekcióban tartott plenáris előadásokból megismerhették a program részletes eredményeit, valamint az egészségturizmus legújabb kihívásait és fejlesztési területeit.

A program a KA2 ERASMUS + ID: KA203-19A5CC6E – Együttműködés az innovációért és a bevált gyakorlatok cseréjéért Stratégiai partnerségek a felsőoktatásban című nemzetközi projekt keretében valósult meg.


Sajtóközpont - BZ

Középkori hadtörténet nemzetközi kitekintésben

Erős csapat vár a DEAC-ra

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek