Egyetem Tér
2023-08-22

Középiskolások ismerkednek a természettudományokkal

Innovatív kutatási projektekbe kapcsolódnak be diákok a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar idei, augusztus 21-től 26-ig tartó nyári táborában. Az ország minden pontjáról és a határon túlról érkezett középiskolások a kar intézeteivel és képzéseivel is megismerkednek.

A klímaváltozás és a koronavírus elleni küzdelem kihívásaihoz kötődő kutatások részese lehet, ismerkedhet az infravörös termográfiával, építhet kozmikus müon detektort, készíthet aerogélt vagy éppen a legfejlettebb távérzékelési eszközöket, drónokat is tanulmányozhatja az a több mint 120 diák, akik részt vesznek a DE TTK jubileumi, 10-ik nyári táborában.   

- Első alkalommal 2014-ben szerveztük meg kutatótáborunkat azzal a céllal, hogy segítsük a természettudományok iránt érdeklődő középiskolásokat, megmutassuk nekik, milyen kutatónak lenni és természetesen be akartuk mutatni képzéseinket is. Már az első évben nagyon népszerű volt a program és vannak olyan oktató kollégáink, doktoranduszaink, akik résztvevői voltak annak idején az első tábornak – mondta a megnyitón a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

Kun Ferenc a kart bemutatva kiemelte, hogy a TTK a természettudományok szinte minden ágával foglalkozik. A felvételizők számára 11 alapszakot, osztatlan tanárképzési lehetőséget, valamint 13 mesterszakot kínál, jelenleg 2800 a hallgatók száma, akik közül 800-an külföldiek.

A kar világszínvonalú infrastruktúráját, például az anyagtudományi laboratóriumot és a pilot üzemet a nyári tábor középiskolásai is megismerhetik, sőt tevékenyen bekapcsolódhatnak az ott zajló munkafolyamatokba. Az egyhetes program során délelőttönként előre kiválasztott projektfeladatokon dolgoznak oktatók és doktoranduszok támogatásával.

- A kutatómunkát követően, délutánonként a kar hat intézete mutatkozik be. Ma, a nyitónapon például a Földtudományi Intézet munkájába nézhetnek be a diákok, illetve látogatást tesznek a Debreceni Vízmű Zrt. szennyvíztisztító telepén. A következő napokon megismerhetik a Fizikai Intézetet, játékos vetélkedőn vehetnek részt a Biológiai és Ökológiai Intézetben, valamint a Botanikus Kertben, majd bejárhatják a Matematikai Tanösvényt és látványos kémiai kísérleteket is végezhetnek intézeteink jóvoltából – sorolta Lázár István, a kar beiskolázási referense.


A TTK jubileumi nyári tábora szombaton minikonferenciával zárul, ahol a diákok beszámolnak kutatási tevékenységükről, összegzik a hét során elért eredményeket. A kar arra is lehetőséget kínál a résztvevőknek, hogy a tábor után is folytassák megkezdett kutatásaikat, hogy bekapcsolódhassanak a Kutató Diákok országos tevékenységébe.


Sajtóközpont - TH

Vízhiány várható a Hatvan utcán, a Tóth Árpád utcától a Szepességi utcáig

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek