Egyetem Tér
2023-08-16

Nyári Egyetem: 95 diák szerzett bizonyítványt

Az egy hónap alatt megközelítőleg százan tanultak és vizsgáztak a Debreceni Nyári Egyetemen: az első kéthetes kurzus után ötvenketten, a második két hét után negyvenhárman kaptak bizonyítványt. A tesztek általában írásbeliek voltak, de aki akart, szóban is bizonyságot adhatott a tudásáról.

Ezen a nyáron is a magyar nyelv elsajátítása volt a résztvevők legfőbb célja, emellett azonban számos programon is részt vehetett, aki bírta idővel és energiával. Bár az esős időjárás miatt többet el kellett halasztani, de ebben az évben is nagyon népszerűek voltak a biciklis kirándulások, valamint az éjszakai városnézés és a séta a zsidó negyedben. 

Évtizedek óta változatlan a kedd esti folklór programok népszerűsége: a diákok nem csak az adott régió népdalait és táncát tanulják meg, hanem az ételeket is megkóstolhatják. Az első héten a Hajdúság mutatkozott be, a második héten az erdélyi szék, a harmadikon a dunántúli Mezőföld, a negyedik héten pedig a moldvai dalok és táncok voltak műsoron. 

Az intézmény minden évben próbál új programokat kitalálni. Idén Petőfi 200. születésnapja alkalmából hirdették meg a „Versek éjszakáját”, melynek keretében külföldi diákok szavaltak Petőfi-verseket. Úgy tűnik, a versek, a költészet szeretete összeköti az embereket, mert többen kiálltak az általuk választott versekkel, egyénileg és kisebb csoportban is. Volt, aki a Petőfi-verset nem csak magyarul, hanem az anyanyelvén is elmondta. 

Évről évre érkeznek olyan diákok a tanfolyamra, akik nem csak a nyelv iránt érdeklődnek, hanem családi gyökereik, rokonságuk miatt tanulnak magyarul.

Volt olyan kamaszfiú testvérpár, akiknek az édesanyjuk nem csak magyar, hanem hajdúszoboszlói, és a két Írországban élő fiatalember a szoboszlói nagymamájánál nyaralhatott a kurzus alatt. Volt olyan német lány, aki megtalálta a munkatáborba elhurcolt nagyapjának a nevét a hortobágyi emlékoszlopon, és volt, akinek a szülei Szerbiában éltek, és otthon még magyarul beszéltek egymással. A „csúcstartó” azonban valószínűleg Vitéz Fodor Zsuzsa, aki több mint 40 éve jár Debrecenbe magyart tanulni.

Sajtóközpont - PE

A virágkarnevál mindenkié

Egyedülálló új művészeti alkotás készült Debrecen főterén

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek