Egyetem Tér
2023-07-21

Fiatalok és a jog a Campuson

Érdekes beszélgetéseknek lehetnek hallgatói azok, akik péntek és szombat délután ellátogatnak a Campus Fesztivál Egyetem tér színpadához. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának két munkatársával olyan aktuális témákról fognak beszélgetni, mint az internetes és az iskolai zaklatás, illetve hogy mikor kezdődik a felnőttkor.

Sokan nem tudják, de Magyarországon a törvények értelmében nem gyerekcsínynek vagy rosszalkodásnak, hanem bűncselekménynek számít az iskolai vagy az online térben folytatott zaklatás. A Bűnügyi Statisztikai Rendszer szerint ez egyre gyakoribb jelenség hazánkban, míg 2019-ben 4349, tavaly már 4634 ilyen eset történt. Az viszont nem derül ki a számokból, hogy pontosan milyen online vagy offline zaklatások vannak – ismertette a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi Tanszék PhD-hallgatója, az Egyetem tér színpad pénteki vendége, akivel Veled megtörtént már? Internetes és iskolai zaklatás címmel terveznek beszélgetést.

- Nem gondolom, hogy a probléma megoldásának, megelőzésének elsődleges eszköze a büntetőjog kell, hogy legyen, más módszerekre van szükség. A büntetőjognak a társadalmi rend védelme érdekében a legvégsőnek kell lennie, ahogy erről egy büntetőjogi alapelv is rendelkezik – fogalmazott a hirek.unideb.hu-nak Bodnár András Péter, aki a helyzet javítását szolgáló javaslatait 15:30-tól ismerteti.

Ugyancsak az Egyetem téren szombaton, 16:30-kor 14-16-18 – a felnőttkor határai címmel a DE ÁJK Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék óraadójával kezdődik beszélgetés. Kanyuk Petra Ágnes előadása az életkor jelentőségét a büntetőjog szemszögéből vizsgálja.

- A büntetőjog az egyes életkori kategóriáknak mind az elkövetők, mind a sértettek oldalán nagy jelentőséget tulajdonít. A büntethetőség alsó korhatára a gyermekkornál főszabály szerint a tizennegyedik életév betöltésénél húzódik, míg kivételes esetekben a büntetőjog a tizenkettedik életév betöltésével is „megelégszik”. Emellett témánk szempontjából jelentőséggel bír a tizenkettediktől a tizennyolcadik életév betöltéséig terjedő fiatalkorúak kategóriája is, akik ugyan már büntethetők, de a felnőttekhez képest enyhébben, speciális szabályok szerint – fejtette ki Kanyuk Petra Ágnes.

Az elmúlt években az életkori kategóriák kapcsán valamennyi viszonylatban a szigorodás tendenciáját tapasztalhatjuk – tette hozzá a DE ÁJK óraadója.

 

Sajtóközpont – OCs

Végre a Barbie-film utolsó alkotóeleme, az all-star lemez is elérhető

Fecskék, denevérek és marhák az Egyetem Téren

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek