Egyetem Tér
2021-07-23

Közösen a vadgazdamérnök képzésért

A vadgazdamérnök képzés gyakorlati oldalát erősíti a most létrehozott Hortobágyi Vadgazdálkodási Gyakorló Gazdaság. Az új egység működtetéséről július 22-én írtak alá együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem agrárkarának és a Hortobágyi Lúdtenyésztő Vadásztársaság vezetői.

A megállapodás elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a hallgatók számára – többek között – szakmai gyakorlatok letöltésére, tanvadászaton való részvételre, valamint a mindennapi munka során hasznosítható tapasztalatok megszerzésére.

- Az egyetem és a vadásztársaság kapcsolata negyedszázados múltra tekint vissza, amely mostantól hivatalos keretek között biztosítja majd a jövő vadgazdamérnökei számára a kellő tapasztalatszerzést Hortobágyon, olyan környezetben, amely része a világörökségnek – mondta köszöntőjében Varga Ferenc, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Vadásztársaság elnöke, aki egykor maga is kiváló eredménnyel szerezte meg vadgazdamérnöki diplomáját Debrecenben.

A Debreceni Egyetem (DE) jogelőd intézményében 1996-ban indult el az országban másodikként – alig több mint 15 hallgatóval – a vadgazdamérnök képzés négyéves főiskolai szakként. 2005-től egyetemi alapképzés keretében, napjainkban pedig nappali és levelező tagozaton egyaránt bocsát ki diplomás szakembereket. A hallgatók száma az elmúlt 25 év során megduplázódott.

- A gyakorlat-orientált képzés záloga a megfelelő számú és minőségű gyakorlati hely biztosítása hallgatóink számára. A Debreceni Egyetemen – infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően – ez a lehetőség rendelkezésre áll szinte valamennyi területen. A most kötött megállapodásnak köszönhetően pedig a jövőben a vadgazda hallgatók számára is elérhetővé válik – fogalmazott Stündl László.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja kiemelte, hogy csak a tudományosan megalapozott felkészültséggel, helyismerettel és kellő szakmai gyakorlattal rendelkező friss diplomások lehetnek alkalmasak arra, hogy megállják helyüket a munka világában is.

- Az együttműködésnek köszönhetően a jövőben a MÉK hallgatói a Hortobágyi Vadgazdálkodási Gyakorló Gazdaság közreműködésével szerezhetnek vadgazdálkodási és természetvédelmi tapasztalatokat, emellett részt vehetnek a vadásztársaság területén az állomány felmérésében, vadászati és vadgazdálkodási berendezések működtetésében, karbantartásában, valamint nemzetközi színvonalú lőtéren csiszolhatják a fegyverhasználat fortélyait – hangsúlyozta Juhász Lajos, a MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője.

A megállapodás az oktatási- kutatási konzultációk mellett lehetőséget teremt a terepmunkára is a szakdolgozatok, diplomamunkák elkészítéséhez, hogy a hallgatók a diploma megszerzését követően felkészülten helyezkedhessenek el erdészetekben, vadgazdaságoknál, vagy akár a szakmai munkát felügyelő különböző szervezeteknél.

5 millió 588 ezer a beoltott, 85 az új fertőzött, nincs újabb elhunyt

Future of Debrecen

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek