Egyetem Tér
2021-10-11

Kezdődik a mobilitás ünnepe

Három napon át népszerűsítik az Erasmus+ program pályázatait, a mobilitást, a külföldi tanulmányi lehetőségeket a Debreceni Egyetem #erasmusdays rendezvényein. Elsőként október 12-én Erasmus+ Reggeli várja a hallgatókat az Egyetem téri és a Böszörményi úti campuson.

A Nemzetközi Iroda és a DEHÖK Külügyi Bizottságának közös, a mobilitást népszerűsítő programjai szervesen kapcsolódnak az Európai Unió eseménysorozatához, ám – a DE hallgatóinak órarendjéhez igazodva – néhány nappal korábban, már október 12-én elkezdődnek a Debreceni Egyetemen. Az érdeklődő hallgatók az Erasmus+ Reggeli, a Mobility Café, valamint a Külügyi Börze és az Erasmus Nap révén a mostinduló és 2027-ig tartó új programciklus részleteit is megismerhetik. A 2021-2022-es tanévben az intézmény 250-300 hallgatójának nyújt támogatást a Magyarországon már húsz éve működő Erasmus+ program, a Debreceni Egyetem ötödik alkalommal kapcsolódik a nemzetközi rendezvényekhez.

- Az új Erasmus-programciklus már a 2020/21-es tanévben elkezdődött volna, de a járványhelyzet miatt csak most, egy év késéssel indul. A hallgatók a program keretében továbbra is minimum kéthónapos szakmai gyakorlatokra és három hónapos részképzésekre jelentkezhetnek, de emellett már úgynevezett kevert típusú mobilitások is megjelennek a kínálatban. Az inklúzió és a környezettudatosság egyre fontosabbá válik a programban, előbbi célja, hogy minél többen hozzáférjenek a pályázati lehetőségekhez, utóbbi pedig a fenntarthatóságot és a papírmentességet hivatott szolgálni. A „zöld Erasmus” keretében a program támogatja a környezetbarát közlekedési módokokat, így a vasutat, vagy éppen a kerékpározást, a MÉK-re már érkezett is egy hallgató Németországból, aki több száz kilométert tett meg az útjából biciklin. A „blended mobilitás” keretében a diákok kiutaznak a külföldi helyszínekre egy rövid, jellemzően 1-2 hetes intenzív képzés idejére, majd online formában folytathatják otthonról tanulmányaikat. A doktoranduszok számára pár hetes tanulmányutakra is van lehetőség – sorolta az unideb.hu-nak Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője.

A programsorozatban elsőként az Erasmus+ Reggeli várja majd a hallgatókat október 12-én az Egyetem téri és a Böszörményi úti campuson. Az Erasmus Student Network tagjai, a programban korábban részt vett hallgatók osztják meg személyes tapasztalataikat, ismereteiket az érdeklődő diákokkal a külföldi lehetőségekről. A rendezvényen regisztráció nélkül, a campusokon felállított standoknál egy reggeli mellett kötetlen formában beszélgethetnek a hallgatók.

A folytatásban, október 13-án, a Mobility Cafén is tanácsokat kaphatnak és a pályázati felhívásokról tájékozódhatnak a külföldi tanulmányok iránt érdeklődő fiatalok, valamit arról is hallhatnak, hogy mennyire utazható a világ a járvány idején.

Az #erasmusdays központi programeleme a Külügyi Börze és Erasmus Nap lesz október 14-én a Debreceni Egyetem Főépületében, valamint a Nemzetközi Irodában (Sesztina-villa). Itt megjelennek majd a különböző ösztöndíjbizottságok, nyelvi utaztató cégek, a nyári táborokat szervező, szakmai gyakorlatokat kínáló cégek, nyelviskolák, melyek képviselői a finanszírozási lehetőségekről is informálják majd a résztvevőket.

A Nemzetközi Iroda online oktatói tájékoztatót szervez 13 órától „Pályázati lehetőségek és jó gyakorlatok az Erasmus+ programban" címmel, melyen az oktatókat szeretnék megismertetni az új Erasmus-programban rejlő lehetőségekkel, valamint bemutatni néhány, a korábbi pályázati ciklusban sikeresen megvalósított Stratégiai Partnerségek és Erasmus Mundus Mesterképzések projektet. A hallgatók számára szintén csütörtökön, 15 órától a Camp America tart tájékoztatót a Sesztina-villában.

A rendezvények zárt térben csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. Az #erasmusdaysről bővebb információ itt található.

https://tka.hu/hir/15567/erasmusdays-2021-junius-1-jen-kezdodik-az-eseme

Inkontinencia app: segítség a nőknek

A vidéki színjátszásról állított össze új virtuális kiállítást az OSZMI

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek