Egyetem Tér
2023-05-08

Utazás a mesélő emberek földjén

Átfogó, hiánypótló, különféle tudományterületeket felölelő közös kötetben mutatja be Bosznia-Hercegovina történelmi és politikai folyamatait, természeti értékeit és geológiai adottságait a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézete és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat.

A hiánypótló munkát a térségben missziót teljesítő katonák felkészítésében és az egyetemi oktatásban is használhatják – hangzott el a könyv pénteki bemutatóján.

A Bosznia-Hercegovina, a mesélő emberek földje című, csaknem 300 oldalas könyv részletesen bemutatja a balkáni országot és a laikusok számára is izgalmas olvasmányt kínál. A kötetet tizenhét főből álló szerzői gárda állította össze, közülük nyolcan képviselték a Debreceni Egyetemet. A könyv bemutatóját pénteken tartották a Debreceni Egyetem Főépületében, ahol elhangzott: olyan közös munka született, amely két eltérő prioritású intézmény munkatársai számára kínált lehetőséget az együttműködésre, a tudományos tapasztalatokat mindkét fél a maga javára fordítva használhatja fel.

- Kihívást jelentett úgy megalkotni ezt az interdiszciplináris, informatív és hiánypótló művet, hogy ne tanulmánykötetként, hanem összefüggő könyvként funkcionáljon. Sokoldalúsága, tudományos alapossága miatt az egyetemi oktatásba is tökéletesen illeszkedik ez a munka, mely az oktatók és a hallgatók számára egyaránt hasznos lehet – hangsúlyozta Kerepeszki Róbert egyetemi docens.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat a kiadvány szerkesztését és létrejöttének anyagi támogatását vállalta, a Debreceni Egyetem pedig a tudományos kutatómunkában vállalt szerepet. Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója kiemelte: a közös munka sikere miatt a későbbiekben is számítanak az egyetemre.

- Azért, hogy a szolgálat működése a lehető leghatékonyabb legyen, szükség van az egyetem-kínálta széleskörű tudásbázisra, ennek érdekében folyamatosan bővülő együttműködést alakítottunk ki a Debreceni Egyetemmel. A szolgálat munkája harmonizál a DE tudományos tevékenységével, innovatív, tudományos ökoszisztémájára nagy szükségünk van, így törekszünk a további közös kutatásokban való részvételre – tette hozzá a főigazgató.

A kötet foglalkozik egyebek mellett a térség katonai múltjával és az etnikumok egymáshoz való viszonyával, közérthetően mutatja be a balkáni ország kulturális és társadalmi örökségét. A Bosznia-Hercegovina, a mesélő emberek földje című könyvben több mint háromszáz fotó és térkép erősíti a vizuális élményt.

 

Azahriah

DEDM: tovább bővül a program

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek