Egyetem Tér
2022-04-20

Karrierépítés az informatikában

A legújabb informatikai technológiákkal, aktualitásokkal ismerkedhetnek meg a Debreceni Egyetem Informatikai Karának hallgatói a 25. Informatikai Szakmai Napokon. A kedden reggel megnyitott rendezvényen minden eddiginél több szakmai előadáson vehetnek részt a látogatók.

Két év után újra személyes jelenlét mellett és online formában is megrendezik a Debreceni Egyetem Informatikai Karának szakmai eseményét. Az érdeklődők 28 standnál tájékozódhatnak az aktualitásokról, ismerkedhetnek a partnervállalatokkal, sőt még próbainterjúkon is részt vehetnek. 

- A Szakmai Napok lényege a stratégiaalkotás, olyan együttműködési rendszert szeretnénk kialakítani a partnervállalatokkal, hogy a hallgatók piacképes tudást kaphassanak, valamint olyan tudományos tevékenység legyen a karon, amely a társadalom javát szolgálhatja. A tehetséggondozásban is számítunk rájuk. A folyamatos fejlődés érdekében az IK teljes épületét online kompatibilássá alakítjuk, ezáltal a hibrid jellegű oktatási formára is lehetőség nyílik. Kihelyezett tanszék létrehozását tervezzük a céges partnerekkel, folyamatosan készülünk a városba újonnan érkező vállalatok igényeinek kielégítésére, a külföldi hallgató növekvő számát figyelembe véve pedig a kétnyelvű oktatásra is nagy gondot fordítunk – közölte az esemény keddi megnyitóján Hajdu András, az Informatikai Kar dékánja.

Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ gazdaságfejlesztési csoportvezetője kiemelte: a helyi gazdaságfejlesztés és az itt működő cégek segítése mellett azt szeretnék, ha még több informatikai vállalat érkezne a városba, és ebben a Debreceni Egyetem jelenléte garanciát jelenthet. 

- Egyik legfontosabb szempont, hogy a megfelelő infrastruktúra és a munkaerő rendelkezésre álljon. A szolgáltatói szektor részéről egyre nagyobb az igény a munkaerő bővítésére, amihez az oktatásnak is illeszkednie kell. Ezen a téren Debrecen nagyon versenyképes. A cégek a személyes tapasztalatszerzés alapján hosszú távú együttműködéseket terveznek az egyetemmel, ami akár az oktatási program fejlesztésére is hatással kehet – hangsúlyozta a csoportvezető.

Kujbus Norbert, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület debreceni csoportjának elnöke az IT-cégek képviseletében elmondta, hogy egy olyan IT-közösség kiépítését tervezik, amely révén hatékonyabban szolgálhatják ki a piaci és a hallgatói elvárásokat.

- Az a cél, hogy a vállalati visszajelzések alapján formáljuk a tananyagot, és szakmai műhelyeket alakítsunk ki. Informatikai kis- és nagyvállalatok alkotta szövetséget hoztunk létre azért, hogy hidat alkossunk az egyetemisták és a cégek között. Ezáltal előkerülhetnek a hallgatói problémák, valamint a piaci igények megismerésére szakmai programokat szervezünk – tette hozzá.

A 25. Informatikai Szakmai Napokon április 19. és 20. között három szekcióban a kar 32 partnere mutatkozik be, közülük 11 kiemelt partner várja a látogatókat, valamint az idén ötven éves programozó képzést is megünnepelik. Az esemény folytatásaként április 21-én és 22-én ingyenes vizsgafelkészítő tanfolyamokat tart a kar, ezzel az érdeklődő hallgatók a Microsoft felhőalapú mesterséges intelligencia és Azure nemzetközi ipari tanúsítványainak megszerzéséhez kaphatnak angol és magyar nyelvű segítséget. 
 

Ben Affleck és Matt Damon újra együtt forgat

Mérlegen az ellenőrzés

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek