Egyetem Tér
2022-02-01

Díjazott galaktikus agrárstand

A Debreceni Egyetem és a Marton Genetics közös standja nyerte el a legszebb kiállítás díját az AGROmashEXPO 2022-n. Az űrbázist idéző standon a magyar űrprogramot támogató kutatási eredményeket mutatták be a január 26-29 között megrendezett nemzetközi mezőgazdasági kiállításon a DE MÉK szakemberei.

A 40. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon a Debreceni Egyetem (DE) és a Marton Genetics közel 300 négyzetméteres kiállítóterén az érdeklődők a mesterséges intelligencia és a növénynemesítés kapcsolatával ismerkedhettek meg. A standon a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Alkalmazott Növénybiológiai Tanszéke a DE-SPACE program keretében fejlesztett eszközeit és növényi anyagait mutatta be.

- A standon szerettük volna megmutatni az agráriumban is jelenlévő egyre magasabb szintű technológiákat és azokat az elsősorban növényekhez, űrélelmezéshez kapcsolódó kutatási eredményeket, amelyekkel az ágazat ténylegesen hozzá tud járulni az űrprogramhoz. A cél, hogy közelebb hozzuk a látogatókhoz a galaktikus kutatásokat – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Veres Szilvia, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar tudományos dékánhelyettese.

A Hungexpon megrendezett kiállításon az érdeklődők megismerkedhettek a jFermi Kft-vel közös együttműködésben kifejlesztett egyedülálló Capsitron –űrpaprika nevelő berendezéssel, valamint alga-űrtáplálék előállítására alkalmas fermentorral (jFermi) is. A fejlesztéseknek egyebek mellett a DE MÉK Biodrome Biomarker-Space adott otthont.

- Az expón számos vállalat kereste fel a standot, és ajánlotta fel együttműködését az űr- és űrnövény kutatások terén. A rendezvényen a brazil-magyar mezőgazdaságtudományi és innovációs együttműködések megkezdéséről, egyebek mellett az űrnövény-kutatásról folytak egyeztetések Marco Aurélio Schetino de Lima tiszteletbeli brazil konzullal. Az expó kiváló alkalom volt arra is, hogy népszerűsíthessük a DE agrárképzéseit. A kiállításra érkező fiatalok a DE MÉK képzési és kutatási lehetőségeiről is érdeklődtek – fejtette ki Fári Miklós szakmai vezető, a DE MÉK Alkalmazott Növénybiológiai Tanszékének egyetemi tanára.

A kiállítás fővédnöke Farkas Bertalan űrhajós volt. A Debreceni Egyetem és a Marton Genetics közös standján az érdeklődők megnézhették a SOYUZ-35 űrhajó landoló egységégét is. A 2600 kg-os, több mint 3 méter magas űrkapszulával Farkas Bertalan és Valerij Nyikolajevics Kubaszov 1980. június 3-án, 8 napos űrutazásukat befejezve léptek be a Föld légkörbe.

A Debreceni Egyetem űrkutatási programja, a DE-SPACE 2019-ben indult. A projekt keretében az egyetem hat kutatócsoportja folytat a mezőgazdaság mellett az orvos-, a természet- és a műszaki tudományok, valamint az informatika területén az űrkutatással kapcsolatban tudományos vizsgálatokat.

Kétszer kellett megnyerni ezt a találkozót

Elismerés a képalkotó laboroknak

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek