Egyetem Tér
2021-03-23

Örömzenéltek az egyetem zeneművészei

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, melyben közös zenéléssel ünnepelték a régizene európai napját és Bach születésnapját. Számos európai város zenészei mellett a DE több hallgatója és oktatója is hangszert ragadott.

Minden évben március 21-én ünneplik a régizene európai napját, ami egybeesik Johann Sebastian Bach Julián-naptár szerinti születésnapjával. Ebből az alkalomból tizenhat európai város amatőr és profi zenészei együtt játszották el J. S. Bach: „Jesus bleibet meine Freude” BVW 147-es kantátáját.

Az életminőség javítását célul kitűző Eurocities nevű nemzetközi hálózat egyik tagja, a francia Pau város kereste meg a debreceni önkormányzatot, mely aztán a Debreceni Egyetem Zenművészeti Karát kérte fel a szereplésre.

- Egy igazán európai projekt körforgásába tudtunk bekapcsolódni, a kontinens minden jelentősebb zenei központjából volt bejelentkezés. Különféle zenei fellásokban valósították meg ugyanazt a művet az előadók, mi a jelenlegi helyzetre való tekintettel minimálisra csökkentettük a létszámot, így végül egy orgonistával, egy oboistával és négy énekessel szólaltattuk meg a művet. Csorba Gergő, Nagy Csaba és Török Ágnes kollégáim mellett a produkcióban Dobos Fanni, Balázs Dorottya, Dargó Gergely és Tóth Dániel vett részt. Komoly kihívás volt benne az, hogy lényegében ugyanazt a tempót és hangmagasságot kellett tartanunk, mint a többiek, annak érdekében, hogy aztán egységes előadássá lehessen összevágni a különböző helyszíneken rögzített produkciókat. Mi a Nagytemplomban játszottunk, mivel az ottani kisorgona hangmagassága volt erre a célra a legmegfelelőbb – mondta Váradi Judit, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense, művészeti menedzser.

Hozzátette, a kezdeményezésben részt vevő több száz zenész  a régizene hagyományainak ápolására is felhívta a figyelmet, valamint Bach mai napig érezhető inspirációs erejét és kiemelkedő zeneszerzői munkásságát is kihangsúlyozták a részvételükkel.

A teljes előadásról készült csaknem kilenc perc hosszú felvétel itt tekinthető meg.

 

 

hirek.unideb.hu

Országos tisztifőorvos: elemi erővel tombol a járvány

A Twitteren derült ki Lemmy utolsó titka.

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek