Debrecen
2024-04-04

Fókuszban a jövő

Fókuszban a jövő „JövőKép Expo - Képzés és Karrier a KKV Szektorban” kiállítás és konferencia néven karriertámogató rendezvényre várta a fiatalokat az EDC Debrecen, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum a Kölcsey Központban.

Az expo célja a szakképzési centrum, a helyi kis- és középvállalkozások, valamint a tanulók közötti szakmai és képzési együttműködés megerősítése. A rendezvényen a kiállítóknak lehetőségük van bemutatkozni és toborozni, míg a tanulók számára egyedülálló alkalom nyílik szakmai ismereteik elmélyítésére, karrierlehetőségek felfedezésére. Az expo mindenki számára ingyenesen látogatható, az érdeklődők 10 – 17 óra között találkozhatnak a kiállító vállalatokkal, délután pedig panelbeszélgetéseken is betekintést nyerhetnek több szektor működésébe.

Debrecen munkavállalóinak körülbelül a 60 százaléka kis- és középvállalkozásoknál helyezkedik el. Az elmúlt évek gazdaságfejlesztésének köszönhetően 30 ezer fővel nő a foglalkoztatottak száma, a szakmai pályafutás elkezdéséhez pedig lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre – mondta Dr. Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere az expo megnyitóján. – A város célja, hogy a mai napon ráirányítsa a figyelmet a debreceni KKV-kra és így a fiatalok tehetsége náluk is hasznosuljon. Ezeknél a vállalatoknál talán több munkafolyamatra is ráláthatnak a fiatalok, nagyobb felelősség hárul rájuk, de akár nagyobb tapasztalatot is szerezhetnek. Fontos számunkra, hogy a kis- és középvállalkozások prosperáljanak, hiszen akár évtizedek óta működő, sok esetben családi vállalkozásokról beszélünk, akikkel együtt vagyunk Debrecen.

Amikor az expo szervezését elindítottuk, úgy gondoltuk, hogy nagyon fontos gazdasági szereplőket kell megszólítanunk – emelte ki Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója. – Az elmúlt időszakban főleg a nagyvállalatokról esett szó, akik megreformálták Debrecen gazdaságát. Ők is nagyon fontosak, de a helyi KKV-k ugyanilyen kiemelt szerepelt töltenek be a város életében. Amikor a szervezőpartnerekkel összefogtunk, két célt tűztünk ki magunk elé: az egyik, hogy megmutassuk a szakképzési centrum diákjainak, mit kínál számukra a KKV-szektor. A másik cél pedig az volt, hogy a cégek találkozzanak azokkal a tanulókkal, akik hamarosan kilépnek a tantermekből a munkaerőpiacra, beszélgessenek és könnyebben egymásra találjanak.

 Debrecenben az oktatásnak mindig fontos szerepe volt, amint az elmúlt évtizedben tapasztalhattunk is, de valami hiányzott, hiszen sok tanuló a végzés után elhagyta a várost a megfelelőbb munkalehetőségek miatt – emelte ki Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője. – Nálunk a város gazdaságfejlesztésének két legfontosabb eleme a befektetésösztönzés és a vállalkozásfejlesztés. A szervezőtársainkkal együtt afféle „hídszerepet” szeretnénk betölteni a diákok és a KKV-k között, hiszen az új beruházások és a KKV-szektor lendületes fejlődése miatt pozitív a jövőkép Debrecenben. Bízunk benne, hogy a mai napon ezt megmutathatjuk a fiataloknak, akik új cégeket, új lehetőségeket is megismerhetnek, mert fontos, hogy itt tudjanak karriert és családot építeni.

Nagy öröm teltházat látni az expo megnyitóján, hiszen a mai rendezvényt hagyományteremtő céllal hívtuk életre – fogalmazott Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. – A kamarával már biztosan sok diák találkozott az orientációs programjainkon. Ezek azért is fontosak, mert sikeres munkavállaló az lehet, aki jól érzi magát a munkahelyén, amihez persze alapfeltétel, hogy mindenki a számára megfelelő szakmát válassza. A vármegyében és Debrecenben óriási lehetőségek rejlenek, hiszen az újonnan megjelent cégek nagy hatással vannak a már jelenlévő KKV-k fejlődésére is, mert mindenki számára prioritás, hogy a legjobb munkaerőt kapja meg. Az első munkahely kiválasztása nagyon fontos, hiszen ott szocializálódik először az ember a munka világában: el is vehetik, de meg is hozhatják a kedvét a választott pályájához. Azt javaslom mindenkinek, hogy tanulja meg jól a szakmáját, ha pedig rájön, hogy mégsem a jó utat választotta, akkor merjen váltani, hiszen a váltás nem kudarc, hanem lehetőség.

A programhoz egy szakmai konferencia is kapcsolódott, melyen a szervezők mellett Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár előadását is megtekinthették a résztvevők. A délutánt három panelbeszélgetés színesíti, melyeken a termelő, a kereskedelmi, a szolgáltatói, valamint az építőipari szektor neves helyi cégvezetői járják körbe a képzés, karrier és versenyképesség témaköreit. A rendezvényen több mint 40 kiállító várja az érdeklődőket a KKV-szektor minden szegmenséből, bepillantást nyújtva szolgáltatásaik, karrierlehetőségeik és termékeik kínálatába.

Karneváli éjszaka a TTK-val

Csikos Sándort választották a nemzet színészének

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek