Debrecen
2024-01-28

Nature of Debrecen séta a vizes élőhelyek világnapja alkalmából

Február 2-a a vizes élőhelyek világnapja, melyet az 1971-ben aláírt Ramsari Egyezmény – más néven egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyeiről – emlékére neveztek ki jeles napnak. Magyarországon 1979 óta ünnepeljük ezt a világnapot. 29 hazai vizes élőhely, összesen 260 668 hektár kiterjedéssel található meg a Ramsari Jegyzékben.

Az év első Nature of Debrecen sétáját a vizes élőhelyekre történő megemlékezés alkalmából 2024. február 3-án, szombaton tartjuk, ahol közelebbről is megismerhetitek a Civaqua-programnak köszönhetően létrejött Józsa-tavat. 

Túránkat a Józsapark mögött, a Tócó-ér melletti játszótérnél kezdjük. Végig megyünk a jobb parton a Nagylegelőig, megtekintjük a Civaqua-program során megvalósult mederrendezés és az erdősítés eredményét. Majd a legelőn a Józsa folyáson áthaladva rátekintünk a Tócó széles völgyére, amelyet valaha a Tiszántúli Nagyút kísért. Megnézzük a legelő két védett állatfajának, a földikutyának és az ürgének az élőhelyét. A Debrecen körüli úgynevezett bellegelő területnek utolsó maradványa a józsai Nagylegelő, így megőrzése nem csak természetvédelmi, de kultúrtörténeti értéknek is tekinthető. Utunk végig helyi jelentőségű védett és Natura 2000 oltalom alatt álló területen vezet.

Találkozzunk 2024. február 3-án (szombaton) 9:30-kor a Józsapark mögötti játszótérnél.

A szakvezetést Dr. Aradi Csaba ökológus, Zöld Munkacsoport tag és Tóth Máté, természetvédelmi mérnök, Zöld Munkacsoport tag tartja.

A részvétel ingyenes, csatlakozzatok hozzánk! 

A programváltozás jogát fenntartjuk, az esemény nem sajtónyilvános!

A Future of Debrecen Egyesület működését és szakmai programját a NEAO-KP-1-2023/2-000819 pályázat keretében a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatja.

Csökkenő forgalomban esett a BUX

Galaxy S24

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek