Debrecen
2021-01-05

870 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 329 721 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 080 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 176 576 fő, az aktív fertőzöttek száma 143 065 főre csökkent. 5760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Hajdú Bihar megyében ezúttal 54 új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt, így összesen 18901-en kapták el a vírust a járvány kezdete óta.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A mai napi szállítmány újabb 39 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára, Szekszárdra, Zalaegerszegre.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is folytatja az egészségügyi dolgozók megszólítását és meghívását a koronavírus elleni védőoltásra. Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Az egészségügyi dolgozók körébe az alábbi személyek tartoznak. Minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

  • orvos
  • asszisztens, szakasszisztens
  • ápoló személyzet
  • népegészségügyi szakember
  • orvostanhallgató
  • egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
  • védőnő
  • egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
  • gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek.

Amennyiben az oltóponton szabad kapacitás áll rendelkezésre a fentieken túl az egészségügyben dolgozók védőoltása is megkezdődhet. Egészségügyben dolgozó: a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet, beleértve a gyógyszertárak működtetésében részt vevő személyeket is.

A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás, újabb célcsoportokkal, többek között az idősotthonok lakóival és dolgozóival.

Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

 

További részletek: koronavirus.gov.hu

Várják a dolgozók és gyermekek jelentkezését a Debrecen-Józsán épülő katolikus óvodába

A fertőzöttek száma meghaladta a 85,6 milliót, a halálos áldozatoké pedig az 1,85 milliót a világon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek