Debrecen
2023-09-22

Megrendezik a Dr. vitéz Roncsik Jenő Sportnapot

Hagyományteremtő szándékkal szervez közösségi versenyt a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület, Rendvédelmi Utánpótlás Szakosztálya a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködésével. Az esemény a debreceni református élethez és a tűzoltósághoz is szorosan kapcsoló személy után Dr. vitéz Roncsik Jenőről kapta a nevét.

Dr. vitéz Roncsik Jenő önkéntes tűzoltó múltja után 1922-ben a Debreceni Hivatásos Tűzoltóság első főparancsnoka volt. Városa szolgálta mellett kiemelt szerepe volt az első magyar tűzvédelmi törvény megfogalmazásában, a Tűzoltó Múzeum létrehozásában és a tűzoltói szakirodalom fejlesztésében továbbá a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség presbitere is volt. Roncsik Jenő a tűzoltóknak vallási és erkölcsi oktatást szervezett, fontosnak tartotta a tűzoltók mentális egészségét. A tűzoltóság és a nagytemplomi gyülekezet között szoros kapcsolat működött az 1920-as években, a lelkipásztorok többek között Biblia órákat is tartottak a tűzoltóknak. 

2023. szeptember 25-én, hétfőn a Nagytemplomban és a Kossuth téren 18 középiskolás csapat méri össze fizikai állóképességét és tudását ifjúsági körversenyen, illetve 18 meghívott szervezet csapatai egy speciális lépcsőfutó bajnokságon hódíthatja meg a Nagytemplom tornyát.

Az esemény fővédnöke

Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Az alkalmon részt vesznek Dr. vitéz Roncsik Jenő unokái, Karkiss János és Karkiss Péter.

Az egész napos programon a versennyel párhuzamosan a rendvédelmi és közszolgálati szervek kiállításukkal várják az érdeklődőket, hivatásuk bemutatása céljából.

A versenyen kiemelt figyelmet kap a közösség építés, egészségfejlesztés, sportbaráti kapcsolatok erősítése, a közszolgálati szakmák népszerűsítése.

A versenyben jól teljesítő csapatok a Decathlon Áruház ajándékutalványával térhetnek haza. 

 

 

Telt ház fogadta a Tankcsapdát

Dobosi Borbirtok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek