Debrecen
2020-12-28

Rendkívüli évet zárt a Kultúrpark

Kihívásokkal teli, ugyanakkor szakmai sikerekben gazdag évet tudhat maga mögött az ország első vidéki állat- és növénykertje és egyetlen, idén 60 éves vidámparkja Debrecenben.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt a Park két ízben, tavasszal és év végén is ideiglenes zárvatartásra kényszerült. Az összesen 100 napot felölelő időszakban a belépőkből származó bevétel kiesése következtében az állatokról való szakszerű gondoskodás, a folyamatos karbantartás és az újranyitásra való felkészülés fokozott kihívást jelentett. Épp ezért az intézmény nagyon hálás mindazoknak a magánszemélyeknek és cégeknek, akik e nehéz időkben támogatták és támogatják a park működését egy-egy szívüknek kedves lakó örökbefogadásával, támogatói jegy- vagy éves bérlet vásárlással, pénzbeli- vagy tárgyi felajánlással vagy éppen önkéntes munkával.

Az év során a Kultúrpark számos alkalommal adott hírt jelentős gyűjteményi bővülésről: a Magyarországon csak itt látható Palawan-szigeteki leopárdmacskák és recés zsiráfok családjában ismét utódot köszönthettek, emellett a vietnámi mohabékák, pápaszemes pingvinek, gyűrűsfarkú makik, mosómedvék, jávorantilopok, pompás koronásgalambok, Bennett-kenguruk és a szurikáták csapata is szépen gyarapodott. Bár a járványhelyzet miatt a nemzetközi állatszállításokat el kellett halasztani, végül az eredeti terveknek megfelelően, hosszas előkészítő munka eredményeként nemcsak a sisakos kazuárhoz, hanem a vörös pandákhoz és a hóbaglyokhoz is potenciális pár érkezett.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Vidámpark sikeres szezonnal ünnepelhette alapításának 60. évfordulóját; a kényszerű zárvatartás ellenére megőrizte tavalyi látogatottságát, augusztus hónapban ráadásul meg is haladta azt. E különleges jubileum alkalmából a nagyközönséget megújult és bővített játékgép-kínálat várta, amely a főszezonra 23 élményelemet számlált.

Bár a kényszerű zárvatartás miatt több kiemelt rendezvényéről, például a május 1-i jubileumi főszezonnyitóról is le kellett mondania, az intézmény a gyermeknapi hétvégén, az Állatkertek Éjszakáján és Halloweenkor is együtt ünnepelhetett vendégeivel, az ötnapos Galiba Gyermekfesztivál és a Fórum bevásárlóközpontban megrendezett történeti kiállítás alkalmával pedig méltóképpen megemlékezhetett a Vidámpark 60. születésnapjáról. Újdonságokban sem volt hiány: júniusban megtartották történetük első Rózsaünnepét, júliusban pedig a nyáresték különleges hangulatát és a korlátlan vidámparki élményeket egyesítő Karszalagos Estékkel lepték meg a nagyközönséget. Megfelelő egészségügyi intézkedések mellett idén nyáron sem maradt el a több mint három évtizedes hagyományra visszatekintő zootábor, amelynek keretében ezúttal rekordszámú gyermek ismerkedhetett meg testközelből az élővilág megannyi csodájával.

Az idei évben a Kultúrpark csatlakozott az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) kezdeményezéséhez, a fenntartható halfogyasztást népszerűsítő Which Fish?-hez is, amelynek keretében a Pálmaház tematikus oktatósarokkal és összesen 15 afrikai sügérfajjal gyarapodott. A környezettudatosságra való törekvéseinek, valamint a látogatói igényeknek és a járványhelyzet adta új körülményeknek megfelelően az intézmény emellett továbbfejlesztette a tavaly bevezetett online jegyértékesítési szolgáltatását, így immár kényelmi díj nélkül váltható gyors bejutást garantáló állatkerti és vidámparki belépő.

A rendkívüli körülményekhez képest is sikeres évet tudhat tehát magának a Kultúrpark, legfőképpen azért, mert e nehéz időszakban is biztosítani tudta a nagyközönségnek a természetközeli, önfeledt és biztonságos kikapcsolódás lehetőségét. A jövő évi újranyitást követően a park megannyi újdonsággal várja majd látogatóit.

A DEAC nyerte a zalaegerszegi thrillert

Erős földrengés rázta meg Horvátországot

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek