Debrecen
2023-06-20

Hamis lakhatási engedélyeket gyártott közel kétszáz külföldinek

A Debreceni Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntettével vádolja azt a férfit, aki valótlan igazolásokkal segített tartózkodási engedélyhez külföldi munkavállalókat.

A vádirat szerint az elkövető több olyan cégnél dolgozik, ahol külföldi személyeket is foglalkoztatnak. A férfi 2019 novembere és 2020 augusztusa között rendszeresen közreműködött abban, hogy harmadik országok állampolgárainak munkavállalás céljából tartózkodási engedélyt igényeljen.

Az engedélyek kapcsán az idegenrendészeti hatóság nyilvántartja a külföldiek magyarországi szálláshelyét. A vádlott azonban a tartózkodási engedély igényléséhez használt elektronikus felületen és a hatóság debreceni irodájában a kérelmekhez valótlan szálláshely igazolásokat és lakhatási megállapodásokat csatolt.

Az elkövető összesen közel kétszáz személy magyarországi szálláshelyként egy nyíregyházi, vagy egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei községben lévő ingatlant jelentett be, a tulajdonosok tudta nélkül. A férfi a benyújtott dokumentumokon meghamisította a szállásadók aláírását, több esetben pedig már elhunyt személyek nevében írta alá a külföldiek lakhatásához való hozzájárulásokat. A vádlott további tizenkét személy kérelménél egy hazai betéti társaság képviselője nevében állított ki hamis foglalkoztatási megállapodást, amit szintén benyújtott a hatósághoz.

Az ügyben a Debreceni Rendőrkapitányság nyomozott.

A Debreceni Járási Ügyészség a férfit 187 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével és 12 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, melyben a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

 

Bővítették a bocskaikerti bölcsődét

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek