Debrecen
2023-02-21

Megújult a debreceni Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde

Évek óta zajlanak Debrecenben azok a fejlesztések, amelyek a város intézményrendszerének megújítását szolgálják, és elsősorban azt, hogy az ebben az intézményrendszerben ellátott gyerekek, fiatalok vagy akár idősek komfortosabban, jobban érezzék magukat. Most egy újabb intézményfelújításnak örülhetünk – mondta Papp László, polgármester a megújult debreceni Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsődében 2023. február 21-én.

A Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézményének Gáborjáni Szabó Kálmán Utcai Tagintézménye 1967-ben épült, és nagyobb, átfogó felújításon az elmúlt évtizedekben nem esett át. Éppen időszerű volt tehát komplex megújítása, amelynek köszönhetően energetikai felújítás – hőszigetelés, teljes körű nyílászárócsere, napelemes rendszer felszerelése – történt, s megújult az épület gépészeti rendszere is. Mindennek révén energetikai szempontból a korábbinál környezettudatosabban, fenntarthatóbban, hatékonyabban, olcsóbban működtethető az intézmény. Ezen túlmenően megtörtént a folyosók padlójának, a foglalkoztató és kiszolgáló helyiségeknek, a játszóudvarnak és a kerítésen belüli közlekedő utaknak a felújítása, akadálymentesítetté vált az intézmény, s mozgássérültek számára parkolót is kialakítottak. A beruházás 322 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg.

A bölcsőde 76 férőhelyes, jelenleg 72 kisgyermek ellátásáról gondoskodik, ami gyakorlatilag 100 százalékos kihasználtságot jelent. A munkatársak mindent megtettek annak érdekében, hogy a felújítást követően otthonosabbá váljon a bölcsőde, ahová ebben a költségvetési évben újabb – az intézmény működtetéséhez kapcsolódó – eszközöket is beszerez a város.

 – Nagyon bízom benne, hogy az a fejlesztés, amelyet itt végrehajtottunk, ezt az intézményi egységet még kedveltebbé teszi – fogalmazott a polgármester. Arról is szót ejtett, hogy ez a fejlesztés nagyon jól illeszkedik a város fenntarthatósági programjába. Az elmúlt években felújított intézményeknek köszönhetően a város jelentős, több mint 4300 tonnányi szén-dioxid kibocsátási csökkenést tud felmutatni. 375 ezer kilowattórányi elektromos energiát tudott a város megtakarítani a beépített napelemes rendszerekkel úgy, hogy 3 millió kilowattórányit pedig termelni tud. Az intézményi felújítások révén a gáz-megtakarítás 4000 köbméter fölötti, és a távhő vonatkozásában pedig 40 ezer gigajoule energiát takarított meg Debrecen.  

Papp László hangsúlyozta, hogy Debrecen idén is jelentős mértékű program keretében kívánja folytatni intézményei számának gyarapítását, felújítását, komfortosabbá tételét. Míg a múlt esztendőben a Tócóvölgy városrész gazdagodott egy modern óvodával, jelenleg két új bölcsőde épül – az egyik a Postakert városrészben, a másik pedig Józsán. Az intézményfejlesztési beruházásokról a 2023-as költségvetés kapcsán a város közgyűlése február 23-i ülésén fog dönteni.

Pósán László országgyűlési képviselő a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde felújítása apropóján két dologra kívánta felhívni a figyelmet. Mint mondta, nagyon imponálóak azok a számok, amelyek arról szólnak, hogy mennyivel csökkent a szennyezőanyag-kibocsátás, hogyan erősödött a környezettudatosság a városban intézményfelújítások révén. Ez jó irány. Van olyan terület azonban, ahol tovább kell lépni, s új módszerekre van szükség. Ez pedig az energiatárolás területe, az akkumulátorok használata. Pósán László reményének adott hangot annak kapcsán, hogy a későbbiekben a debreceni intézmények megújítása folytatódni fog, és ehhez a folytatáshoz minden technikai, technológiai és ipari háttér rendelkezésre áll majd. A képviselő másik gondolata ahhoz kapcsolódott, hogy a fejlesztésekhez a támogatási forrásokon kívül önerőre is szükség van, amit a helyi vállalkozások által fizetett iparűzési adóból lehet előteremteni. S minél több ilyen bevétele van egy városnak, annál többet tud fejlesztésekre fordítani. Pósán László azt is elmondta, hogy a felújított Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde a város egyik legrégebbi lakótelepén a Fényes udvarban található, ahol egyre több fiatal család él. Egy ilyen megújított intézmény is annak lehet a záloga, hogy ez a városrész perspektívát tud nyújtani e fiatal családok számára.    

Nagy Sándor önkormányzati képviselő szavai szerint az elmúlt időszakban a körzetéhez tartozó városrész olyan fejlődésen ment keresztül, hogy vannak olyan területek, amelyekre korábbi önmagukhoz képest gyakorlatilag rá sem lehet ismerni. Amint azt sorolta, megújulhatott a Dósa nádor tér, a Liszt Ferenc utca, a Csapó utcai virágpiac, az Ady park, a Fényes udvari piac, megújultak egészségügyi és oktatási intézmények – így például a Karácsony György utcai óvoda és bölcsőde. A Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde épülete is olyan színvonalú lett, nem csak a gyermekek járnak ma, s fognak járni nagyon-nagyon jó kedvvel ide, hanem ezek között a körülmények között a szülők is jó szívvel bízzák az itt dolgozókra gyermekeiket.  

Katona Erzsébet, a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde vezetője megköszönte a város vezetésének, hogy lehetőséget nyújtott az intézmény felújítására, melynek révén a gyerekeket gyönyörű környezetben tudják fogadni, amely az eszközbeszerzések révén még szebb lesz.

Debrecenben ülésezett az AITA/IATA Vegyes-bizottsága

Fáklyás felvonulás lassíthatja a forgalmat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek