Debrecen
2022-12-12

Mi az a lendkerék egy autóban, és milyen fajták vannak?

Mindenekelőtt a lendkerék indítja be a motort. Ez az alapja az alapvető funkcióinak. Ezenkívül összekötő kapocs a belsőégésű motor és a sebességváltó között, elosztja a nyomatékot a motortól a sebességváltó felé, és a forgattyús tengely forgását stabilizáló elem.

Külsőleg az autó lendkereke egy vaskorong, egy kerék, amelynek a pereme körül fogak vannak. Amint a vezető elfordítja a kulcsot, a lendkerék - az autórendszer egyik legfontosabb és legszükségesebb alkatrésze - működésbe lép.

Autó lendkerék ábrázolása-eualkatresz.hu

A lendkerekek típusai

Az elemnek több típusa létezik. Megkülönböztetünk tömör lendkereket, könnyű és kettős tömegű lendkereket. Mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, és érdekes megfontolni őket.

  1. Szolid vagy klasszikus. A járművekre szerelt szabványos lendkerék. Hihetetlenül egyszerű felépítésű, csak egy öntöttvas kerékből és egy acél felniből áll.
  2. Könnyűsúly. Ez a fajta kerék egyenetlen súlyeloszlású. Ily módon csökken a tehetetlenség, mivel az elem súlya a középről a szélek felé oszlik el.
  3. 2 tömegű vagy csillapító. Valószínűleg a legjobb a lendkerekek közül, de egyben a legbonyolultabb is. A könnyűszerkezeteshez hasonlóan a modern autókban is használják, hogy ne csak a rezgéseket ellensúlyozza, hanem a forgattyús tengely rezgéseit is elnyomja.

A lendkerék működése és lehetséges meghibásodások

Bármilyen lendkerék, legyen az egyszerű vagy kettős tömegű, elég megbízható alkatrész, és megfelelő üzemeltetés mellett ugyanolyan hosszú ideig szolgál, mint maga a motor. A gyártók az élettartamot 350 000 km-nek vagy annál többnek adják meg.

Minden lendkerék fő gyenge pontja a fogaskerék, amely idővel elhasználódik. A fogak elkophatnak vagy eltörhetnek, és ennek következtében indításkor csikorgó hangot hallunk. A ferde fogaskerék egy levehető alkatrész, amely szükség esetén megvásárolható és beszerelhető a kopott fogaskerék helyére. Ennek az alkatrésznek az élettartama körülbelül 200 ezer km, de az indító meghibásodása miatt ez lerövidülhet. A gyűrűs fogaskerék cseréjekor a lendkerék eltávolításra kerül, és a javítás után új rögzítőcsavarokkal kell visszaszerelni.

Maga a lendkerék leggyakrabban a jármű helytelen használata miatt sérül meg. Különösen a kritikus túlmelegedés, a súrlódási felület repedezése és kopása, a kettős tömegű lendkerék belsejének túlmelegedése és zsírszivárgás, valamint az ívrugók meghibásodása a fő problémák, amelyek a járműtulajdonost a lendkerék cseréjére kényszerítik. A lendkerék tengelycsapágyai nagyon ritkán hibásodnak meg, és meglehetősen megbízható elemnek tekinthetők.

(X)

Tehetségverseny és kulturális est Hajdúböszörményben

A padlóról álltak fel

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek