Debrecen
2022-06-16

Projektbemutatóval zárult a WATCH az Agórában

Okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt készítettek többek között azok a 10. osztályos lányok, akik részt vettek az Agóra által októberben indított WATCH (Women at Tech) elnevezésű pályaorientációs programban. Az izgalmas projekteket egy záróesemény keretében mutatták ma be a tudományos élményközpontban.

Debrecenben egyre nagyobb szükség van olyan tehetséges fiatalokra, akik STEM területeken tudnak maradandót alkotni. A WATCH program sikere is hozzájárulhat az utánpótlás további erősítéséhez – hangsúlyozta a projektzáró rendezvényen dr. Barcsa Lajos, a város alpolgármestere.

A tapasztalatok szerint a gimnazista lányok alig, vagy egyáltalán nem találkoznak mérnöki impulzusokkal. A kezdeményezés célja éppen az volt, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a fiatalok számára a STEM területeket (Science + Technology + Engineering + Mathematics = Tudomány + Technológia + Mérnöki tudományok + Matematika), miközben megtapasztalhatták a csapatmunka előnyeit és örömét is. A programra 10. osztályos, pályaválasztás előtt álló lányok jelentkezhettek, a debreceni gimnáziumokkal kialakított együttműködés keretében.

A pályaorientációs program a WATCH stratégiai partnere, az NI Hungary anyagi támogatásával valósulhatott meg. A cég munkatársai emellett önkéntesként vettek részt a kapcsolódó tananyag kidolgozásában, a női mérnöki pálya népszerűsítésében és szakmai támogatást nyújtottak a projektek elkészítéséhez is. Az NI Hungary ügyvezető igazgatója, Hosszu Róbert szerint a társadalom egyre inkább technológia-központú, a mérnökök munkája életünk minden területén egyre fontosabbá válik, ezért is döntő fontosságú a STEM oktatáshoz való hozzáférés növelése a mérnöki pályán kisebb arányban jelen lévő csoportok, így a lányok körében is.

A programra jelentkezett fiatalok 14 csoportban, iskolaidőn kívül a másfél órás foglalkozásokon olyan elméleti, illetve gyakorlati tudást szereztek, amit a különböző projektek létrehozása során kamatoztathattak. Megismerkedhettek az okosotthonok működésével, a humanoid robotokkal, robotkarokkal, mesterséges intelligenciával, 3D modellezéssel, és a programozás alapjaival, elsajátíthatták a kreatív problémamegoldás lépéseit, és felfedezhették a mérnöki pálya szépségeit, végül megépítették saját okos projektjeiket.

Somogyi Béla, az Agóra ügyvezetője kiemelte, hogy a legfontosabb feladatuk élményalapú kapcsolódási pontokat találni a természettudományok és a diákok között, olyan fiatalokat is megszólítani, akik eddig nem tartották alternatívának a mérnöki pályát. A WATCH újfajta szemléletet és tudást adott a több mint ötven résztvevőnek, és új utakat nyitott a számukra.

A WATCH pályaorientációs program keretei között elkészült, ma bemutatott projektekkel a tervek szerint júliusban a Campus Fesztiválon, vagy szeptemberben, a Kutatók Éjszakáján is találkozhatnak majd az érdeklődők, ősszel pedig folytatódik a lányoknak szóló pályaorientációs program az Agóra Tudományos Élményközpontban.

Banki segítség a településfejlesztési pályázatok sikeréhez

Aláírták az EcoPro BM debreceni fejlesztéséről vonatkozó előszerződést

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek