Debrecen
2021-01-26

Megyénkben kevesebb mint 20 új fertőzött van

459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 360 877 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 89 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 113 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 244 681 fő, az aktív fertőzöttek száma 104 083 főre csökkent.

 

3815 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 149 676 fő kapott oltást, közülük 12 639 fő már a második oltását is megkapta. Az eheti vakcinaszállítmányokkal az egészségügyi dolgozók és idősotthonok oltása folytatódik. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. Oroszországból egymillió ember oltására elég vakcina fog érkezni három ütemben.

Hajdú-Bihar megyében ezúttal 16 új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt, így összesen 20405-en kapták el a vírust a járvány kezdete óta.

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma. Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos. A kormány e heti ülésén várhatóan a korlátozások meghosszabbításáról dönt.

A Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés lassú és kevés oltóanyag is érkezik. A kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehetne feloldani a korlátozásokat. 

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (5 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány). Újabb Pfizer-vakcina szállítmányok érkeztek hétfőn és mai érkeznek. A két napon összesen 36 270 ember oltására elég oltóanyag érkezik. Hétfőn 11 115 ember oltásához elég vakcinát szállítottak 4 oltópontra, ma 25 155 ember oltásához elég oltóanyagot szállítanak 20 oltópontra. A most érkezett vakcinákkal az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok oltása folytatódik.

 

 

 

koronavirus.gov.hu

 

Benzinkúton torkolott durva bántalmazásba egy rossz viszony

Tovább nő a hallgatói létszám a Debreceni Egyetemen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek