Debrecen
2022-04-21

Kisvasúti nap a Zsuzsi Erdei Vasúttal

Április negyedik szombatja, a Zsuzsi Erdei Vasút napja. Ez a nap minden évben kiváló alkalom arra, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek a kisvasút életébe, megismerjék annak történetét és a vasút környékének kulturális és természeti kincseit. Idén április 23-án, szombaton kerül sor az eseményre, melyen ezúttal is tartalmas családi programokkal várják az utasokat.

A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány 1995-ben indította a kisvasúti napok programsorozatot, melynek célja, hogy az érdeklődő közönséggel jobban megismertessék a hazai kisvasutakat. A rendezvényen a házigazda vasutak színes programokkal és sűrűbb vonatközlekedéssel várják az érdeklődőket, akik ilyenkor mélyebb betekintést nyerhetnek a kisvasút életébe, valamint megismerhetik a kisvasút történetét és a vasút környékének nevezetességeit. Minden kisvasútnak van saját napja, a Zsuzsi Erdei Vasúté április negyedik szombatja.

A Zsuzsi Erdei Vasút rajongói jól tudják, hogy az idén 140-ik születésnapját ünneplő kisvonat minden hétvégén sokszínű és tartalmas kikapcsolódási lehetőséggel várja az utasokat a kisvasút végállomásánál, Hármashegyalján. Nem lesz ez másképp április 23-án, szombaton sem, amikor helytörténeti séta, terepasztal-avatás, szalonkocsiba berendezett kisvasút-történeti kiállítás, interaktív előadások és erdei élménytúra várja mindazokat, akik szeretnének a Zsuzsi vonattal együtt ünnepelni.

A Kisvasúti Nap programja reggel 9:00 órakor kezdődik a Ruyter utcai kiinduló állomáson, ahol Erdei Nóra idegenvezető segítségével ismerhetik meg az érdeklődők a Zsuzsi Erdei Vasút és az állomásnak otthont adó Falóger városrész történetét, valamint bepillanthatnak az állomáson található műemléki védettség alatt álló épületekbe és az indulás előtti előkészületek kulisszatitkaiba.

A helytörténeti kalandozást követően, 9:40-kor az állomásépületben felavatják a „Zsuzsi” számára készített, egyedi gyártású kisvasúti terepasztalt, amely készítője a Hajdú-Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület, majd 10:00 órakor kifut az állomásról az 1923-ban gyártott Zsuzsi gőzmozdony.

A közel egyórás vonatozás Hármashegyalján ér véget, ahol a programok a Természet Házánál folytatódnak. 11:00 órakor Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezető igazgatója mond ünnepi beszédet, majd a megnyitó után kezdetét veszi az ünnephez méltóan berendezett szalonkocsi előtt a 140 éves kisvasút-történeti emlékek felidézése. A szalonkocsiban Gara Kálmán gyűjteménykezelő különleges emléktárgyaiból lesz látható kiállítás, melyhez kapcsolódóan interaktív előadásokat hallhatnak az utasok Gara Kálmán gyűjteménykezelő, Szemerey Ádám, a Zsuzsi Kisvasútért Baráti Kör alelnöke, valamint a

Zsuzsi Erdei Kisvasútért Alapítvány kuratóriumi tagja, Varga Edit környezeti nevelő, és Kerekes Mihályné, a Zsuzsi Kisvasútért Baráti Kör tagja jóvoltából.

Természetesen most sem marad el az erdei túra. Varga Edit környezeti nevelő és Imre István solymász vezetésével a történelmi nyomvonal mentén, a tavaszi színekben zöldellő kocsányos tölgyek között túrázhatnak az érdeklődők, akik a túra ideje alatt számos érdekességet hallhatnak a kisvasút történetéről és természeti környezetéről Kerekes Mihályné és Varga Edit tolmácsolásában. A nyomvonali sétán a túrázók megismerhetik a lábuk előtt lévő történelmet és felfedezhetik a sínpár mentén gyökerező árnyas fákat és a gyógyhatású lágyszárú növényeket.

A program ideje alatt Papp Zoltán vasútmodellező 11:00 órától 13:00 óráig az erdei ZSEV Könyvtárpontban várja a gyerekeket és felnőtteket, a Természet Házában működő Zsuzsi-büfében pedig a 140 éves Zsuzsi Erdei Vasút ihlette finom lepényeket – például Kutyafejű-sín, Mozdonyvezetők álma, Gőzmozdony füstje – lehet vásárolni.

Április 23-án a Zsuzsi-gőzmozdony 10:00 órakor indul a Ruyter utcai kiinduló állomásról és 13:00 órakor indul vissza Debrecenbe.

A gőzvontatású nosztalgiavonat (Zsuzsi-gőzmozdony) külön díjszabás szerint vehető igénybe! A díjszabás a https://zsuzsivasut.hu/dijszabas oldalon található.

A Zsuzsi Erdei Vasút járatai április 23-án és 24-én hétvége és ünnepnap szerint menetrenddel közlekednek:

- a dízelvontatású vonat indulásai a Ruyter utcai állomásról Hármashegyaljára: 8:30; 11:15; 15:00

- visszaindulás Hármashegyaljáról Debrecenbe: 10:00; 13:30; 16:45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folytatódik az oltási akció

Kóti Árpád Versmondóverseny

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek