Debrecen
2022-02-28

Bölcsődei férőhelyek kialakítása Felsőjózsán

Új bölcsőde létesül Debrecen Józsa városrészében, azon belül is Felsőjózsán. A részletekről sajtótájékoztató keretében számolt be a helyszínen Papp László, Debrecen polgármestere, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Balázs Ákos alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője 2022. február 28-án.

Mint azt Kósa Lajos országgyűlési képviselő elmondta: amikor 1983-ban Józsa csatlakozott Debrecenhez, 6.500-an laktak itt, ma viszont már 14.000-en, s az itt élők között a debreceni átlagot meghaladó számban vannak kisgyermekes családok. Jelenleg Józsán semmilyen bölcsődei kapacitás nincs, így nagy szükség van erre a létesítményre. Eljött az ideje annak, hogy Felsőjózsán, a Gönczy Pál utca 1-3. alatt az óvoda épülete mögötti területen új gyermekintézmény épüljön. A Gönczy Pál utcai bölcsőde 96 férőhelyes lesz. A beruházás nettó értéke 600 millió forint, amit jelentős mértékben az Európai Unió támogat. Hasonló intézményre van szükség Alsójózsán is, s az a bölcsődeberuházás jelenleg előkészítés alatt áll. Mivel Józsa a közeljövőben még inkább gyarapszik, ezért még több bölcsődére, óvodára lesz szükség.

Papp László, Debrecen polgármestere arról ejtett szót, hogy a múlt héten fogadta el Debrecen közgyűlése a város 2022. évi költségvetését, ami nagyon széleskörű fejlesztési lehetőségeket jelenít meg. Igen erősek a városban az intézményfejlesztési igények, és a 2022-es költségvetés jelentős forrást biztosít ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósítására. Debrecen nagyon dinamikusan változó, fejlődő, növekvő város. A közgyűlés folyamatosan hoz döntéseket a város különböző területeire vonatkozó szabályozási tervek módosításáról, a beépítési lehetőségek megteremtéséről, és ebbe a képbe nagyon jelentős mértékben illeszkedik Józsa. Ez különösképpen indokolja azt, hogy a város meglévő intézményi állományát folyamatosan megújítsa és bővítse. A Gönczy Pál utcai általános iskola és az óvoda felújítása az elmúlt években több lépcsőben történt meg: legutóbb az óvoda kapott új tornaszobát. Eljött az idő arra, hogy egy komoly bölcsődefejlesztési program is elinduljon Debrecenben. Jelenleg öt új bölcsőde építésének az előkészítése zajlik a városban. Ezek közül az első Józsán, a Gönczy Pál utcán fog megvalósulni könnyűszerkezetes technológiával, ami viszonylag gyors megvalósulásra ad lehetőséget. A kivitelező 2022. február 1-jén vette át a munkaterületet, és ez év decemberére el is kell, hogy készüljön az új bölcsőde. A szükséges engedélyek beszerzését követően pedig ez az intézmény 2023 tavaszától négy gondozási egységben, nyolc csoportszobával várja majd az ide járó 96 kisgyermeket. Az építkezés ideje alatt a Gönczy Pál utcai iskola és az óvoda természetesen zavartalanul tud majd működni, ugyanakkor a beruházás kapcsán a polgármester türelmet kért a környék lakóitól. Józsára nyilván komoly hatást gyakorol majd a közeli Északnyugati Gazdasági Övezet fejlesztése. Az ott dolgozók közül sokan választják majd lakóhelyül, így a gyereklétszám tekintetében is komoly előrelépés várható itt. Ezért Alsójózsán egy újabb, szintén 96 férőhelyes bölcsőde fejlesztését indítja el a város – hangsúlyozta Papp László. Ezen kívül Debrecenben a Postakert utcán, valamint a város déli és keleti részén is tervez az önkormányzat létrehozni egy-egy új bölcsődét, mert igény van rájuk.

Balázs Ákos alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője felelevenítette: néhány évvel ezelőtt azt kérte polgármester úrtól és országgyűlési képviselő úrtól, hogy azokat a forrásokat, amik a fejlesztésekre rendelkezésre állnak, azokat itt, Józsán elsősorban a gyermekeinkre, a jövő generációira költse a város. Örömteli, hogy nagyon sok ilyen fejlesztésről lehetett beszámolni az elmúlt időszakban is, és fogunk tudni a jövőben is. Korábban energetikai felújítás történt a Gönczy Pál utcai iskolában, tornaszoba épült az óvodában, teljesen megújult, illetve bővült Alsójózsán a Kerekerdő óvoda. Felépült a katolikus óvoda, s az egyház tervei szerint egy 16 tantermes, tornatermes iskola is épül a jövőben. Józsa az egyik legfiatalosabb városrésze Debrecennek, hiszen a 0-3 év közötti gyermekek száma több mint 500, ezért nagyon fontos az, hogy valóban mind a két részében bölcsődét tud építeni a város. Ez nagy segítség a családoknak, a szülőknek. Kevesebbet kell majd közlekedniük, utazniuk, hiszen a bölcsődei szolgáltatás helyben lesz elérhető, és a gyermekek nagyon szép körülmények között, gondozott természeti környezetben, egy kiserdő mellett tudnak felnőni. Az új bölcsőde környezete is parkosított lesz, zöld kerítés létesül, s még több fa kerül ide.

Vetélkedő

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek