Debrecen
2021-02-04

Nézzen képeket, ilyen lesz a debreceni Petőfi tér

A Petőfi téren folytatódik a Zöld Város Program. A 17 ezer négyzetméteres területen helyet kap egy tó, játszótér és pavilon is. A zöldfelület frissítése és a közbiztonság növelése is része a beruházásnak. A részletekről Papp László polgármester számolt be 2021. február 4-én.

Galéria

Hamarosan elindul a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés, nyáron elkezdődhet a munka, ami várhatóan tíz hónapig tart majd, emelte ki Papp László a helyszínen tartott tájékoztatón. A polgármester elmondta: a következő években a Főpályaudvar megépítésével jelentősen átalakul majd a Petőfi tér környéke, de a Zöld Város Programban ettől függetlenül már most megújul ez a terület.

„A mai Petőfi tér 1862-ben Népkert néven a város első bekerített közparkja volt. Olyan emblematikus debreceni épületek álltak itt, mint a Törvényszék, a zsinagóga, illetve a Royal Szálló, aminek vendége volt Ady Endre is. A második világháború bombatámadásaiban ezek az épületek elpusztultak, illetve a zsinagóga leégett, majd a szocializmus időszakában alakult ki a tér jelenlegi arculata” – mondta el Papp László.

A polgármester hozzátette: a beruházás részeként egy várostörténeti tanösvényt is kialakítanak. Két információs tábla és hat, nappal és éjszaka is látható, különleges fal állít emléket a tér világháború előtti látványának.

A terület országgyűlési képviselője, Pósán László azt hangsúlyozta, hogy a debreceniek életminőségének javítása mellett a Zöld Város Program a környezetvédelem ügyét is szolgálja.

„Minden ilyen fejlesztésnél megújul a zöldterület. A Petőfi térrel egy olyan új, szerethető környezete lesz Debrecennek, ahol találkozhatnak egymással a fiatalok, idősebbek, családok” – tette hozzá Pósán László.

A beruházás részeként mintegy hatezer négyzetméter fűfelület újul meg, emellett háromezer négyzetméter cserjét és évelő növényt, valamint 85 fát ültet a kivitelező. Épül majd egy 400 négyzetméteres tó is dús vízinövényzettel, aminek partján egy teraszt alakítanak ki kiszolgáló pavilonnal.

Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő azt mondta: a környéken több játszótér megújult az utóbbi években, a mostani beruházás végeztével pedig egy újat is birtokba vehetnek majd a családok.

„A Petőfi téren egy nagy, 750 négyzetméteres, gumiburkolatú játszótér épül 12 játszóeszközzel. Ez nemcsak a Debrecenben élők, hanem az ide érkezők számára is könnyen elérhető lesz” – fogalmazott Orosz Ibolya Aurélia.

Hetei József önkormányzati képviselő kiemelte: élhető, biztonságos és kulturált környezet alakul majd ki a Petőfi téren.

„A várostörténeti tanösvény segítségével hidat képezünk a múlt és a jelen között. A fejlesztéssel visszaadhatjuk a városrész évszázadokkal ezelőtti lelkiségét” – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A Petőfi tér megújítása várhatóan nyáron kezdődhet el, és a tervek szerint 2022 első felében fejeződik be.

Négy koncertet közvetítenek Debrecenből

14 éves lányra támadtak Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek