Café
2021-05-01

Eperjes Károly filmet forgat

Krisztus inge munkacímmel forog Eperjes Károly filmje, ami az 50-es évek kommunista diktatúrájának keresztényüldözéséről szól majd.

Régi adósságát törleszti a magyar filmgyártás a Krisztus inge munkacímmel készülő játékfilmmel, amelynek forgatása április közepén el is kezdődött – tájékoztat a Nemzeti Filmintézet sajtóközleménye. A film Eperjes Károly  rendezésében készül és az 50-es évek azon vészterhes időszakát idézi fel, amikor a kommunista diktatúra erőszakszervezete, az ÁVH brutális támadást indított a hazai szerzetesrendek és egyházi közösségek ellen.

A valós eseményeken alapuló film középpontjában a hit pajzsával küzdő ferences szerzetes, Leopold atya és a fiatal, de ambiciózus ÁVH-s vallatótiszt, Keller főhadnagy áll.

Az 1950-ben játszódó történetben Leopold atya a háború utáni országban a ferences rend újbóli felvirágoztatásáért küzd szerzetestársaival. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták, a béke azonban nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és kegyetlen kínvallatás alá vetik. A beismerő vallomás kicsikarásával Keller főhadnagyot bízzák meg, aki az atya volt diákja volt. Az ifjú tiszt a vallásnak hátat fordítva, már az ÁVH-s vallatásnak él és a szocialista rendszerben hisz. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat.

1950-ben egyetlen éjszaka alatt sok ezer embert hurcoltak el erőszakkal a kolostorokból és rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat a sztálinvárosi építkezésekre vittek. Ebben az időszakban tiltották be és számolták fel – néhány kivétellel – az összes magyar szerzetesrendet is. A magyarországi kereszténység legsötétebb időszakáról, a rendszerváltás után számtalan tudományos és hitéleti kutatás, dokumentum- és kisjátékfilm született, azonban Eperjes Károly filmje lesz az első egész estés feldolgozás.

A Nemzeti Filmintézet 300 millió forinttal támogatja a Krisztus inge forgatását,

ami április 20-án a legszigorúbb járványügyi előírások betartásával kezdődött el. A filmet az egyik leglátogatottabb hazai keresztény zarándokhelyen, Máriabesnyőn, Soponyán és Budapesten forgatják.

A főszerepeket Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Jakab Tamás, Tóth János Gergő alakítják. A jelentős mellékszerepekben többek között Derzsi János, Koltai János, Tordai Teri, Császár Angéla, és Tóth Auguszta lesz látható.

Várnai Péter címzetes prépost írása alapján, a Krisztus inge forgatókönyvét Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írták. A technikai rendező Pájer Róbert, míg a film egyedi képi világáért a Made In Hungária, illetve Balázs Béla-díjas operatőre, Csukás Sándor felel. A látványtervező Fekete Mónika, a film zenei világát Bucz Magor Soma teremti meg.  A film producere A Hídember, a Mansfeld,  és a Régimódi történetcímű filmeket is jegyző, Balázs Béla-díjas Hábermann Jenő.

 

Intézmények újranyitása Debrecenben

Nagyobb forgalmat várnak a virágárusok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek