• tiszta égbolt12℃ Debrecen
  • Béla
  • Benzin: 424Ft
  • Dízel: 419Ft
Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyakat mutat be a Fátyolüveg - Egy korszak üvegbe formált karaktere, elfeledett szabadalom című kiállítás, amely péntektől látható a Kiskép Galériában Budapesten.

A Mitter Imre ötvösművész magángyűjteményéből álló válogatás döntően Suháné Somkúti Katalin üvegművész által tervezett tárgyakat vonultat fel. 

A május 7-ig nyitva tartó tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retro érzéséből. A kor szellemét autentikus módon megjelenítő formavilágú, jellegzetes, szikrázó színű tárgyak valamikor a mindennapi életünkhöz tartoztak - olvasható a tájékoztatóban.
A fátyolüveg-technikát hatvan évvel ezelőtt jegyezték be Veress Zoltán és Suha Zoltán vegyészmérnökök közös szabadalmaként, a világon egyedülálló magyar találmányként.
Az első, amforát idéző egyedi formákat Veress Zoltán tervezte. Suha Zoltán 1961-ben zsűrizett formái alapján a Karcagi Üveggyárban 1962-ben vette kezdetét a fátyolüveggyártás.
Suha Zoltán kollekciója 1964-ben elnyerte a Budapesti Nemzetközi Vásár nagydíját. 1967-től Somkúti Katalin üvegtervezővel együtt alakították ki a sorozatgyártás feltételeit. Tervezési elveikben törekedtek arra, hogy az anyag különlegessége bontakozzon ki és meglegyen a színharmónia.
 

Verses könyvjelzőkkel népszerűsítik a költészetet

Sok gondot okozott az elmúlt egy hét rendkívüli időjárása

MTI

Szerző
Hasonló cikkek