Blog
2022-12-25

Apró tollgombócok

Hazánk madárvilága rendkívül változatos. A különböző évszakokban megfigyelhetünk ragadozó madarakat, vízimadarakat, hallgathatjuk az énekesek gyönyörű madárkoncertjeit, megcsodálhatunk egészen nagy, és egészen apró fajokat is. Utóbbiakat kívánja bemutatni ez a cikk.

Télen hiányzik a fák és bokrok lombtakarója, sokkal könnyebb így madarakat megfigyelni, főleg a legkisebb tollasokat. Ők ilyenkor gyakrabban fel is keresik a településeket, kertekben és parkokban is láthatók.

Sokan úgy hiszik, hogy az ökörszem hazánk legkisebb madara. Neve is mutatja mennyire apró, bár egy ökör szeménél azért nagyobb, és a méretbeli rangsorban is csak a harmadik lenne, hiszen ő Európa harmadik legkisebb madara. Hazánkban főleg hegyvidéki erdőkben, gyakran patakpartokon fészkel. Gömb alakú fészkét sziklák közé, fák korhadásaiba, gyökerek közé csak a hím építi. Több fészekkezdeményt is készít, de csak azt fejezi be, amelyet a tojó is kiválaszt. A tojásokon a tojó egyedül kotlik. Az ökörszem rovarokkal, pókokkal táplálkozik, télen az alföldi területeken, falvakban, városokban is gyakori. Levélkupacokban, farakásokban, vagy sűrű bokrosokban rejtőzik, csak ritkán és kis ideig lehet látni. Sokkal feltűnőbb méretéhez képest erős, rigószerű hangja, gyakran télen is énekel. Faroktollait felcsapva tartja, ez is jellegzetessége. Testhossza legfeljebb 9 cm, súlya 8 gramm.

Az ökörszemnél kisebbek a királykák. Európában két fajuk költ, és ők hivatalosan is a legkisebb madarak a kontinensen, így hazánkban is.

A sárgafejű királyka gyakori madár, főként hegyvidéki fenyvesekben, alföldi telepített fenyőerdőkben költ. Télen rendszeresen lehet látni településeken, de ilyenkor is a fenyőféléket, tujákat keresi. Táplálékát a fenyőkön élő apró ízeltlábúak jelentik. Nagyon bizalmas madár, egészen közel engedi magához az embereket. Testhossza 8 cm, súlya 5-6 gramm.

A sárgafejű királykánál árnyalatnyival kisebb a tüzesfejű királyka, mely az előző fajnál ritkább, a településeken sem sűrűn fordul elő. A tojók fejtetősávja sárga, a hímeké narancsos árnyalatú, a legbiztosabb határozóbélyegük a fehér szemsáv, amely a sárgafejű királykánál hiányzik. A királyka elnevezést a sárga fejtetőcsík miatt kapták, mely, mint egy korona ékeskedik hazánk legkisebb madarain.

MADARAS MÁTÉ futureofdebrecen.hu

Néhai édesanyjáról emlékezett meg karácsonyi üzenetében III. Károly brit király

Márkus Luca

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek